Domov > Novice > 18. slikarski Ex tempore ob Svetovnem dnevu voda

18. slikarski Ex tempore ob Svetovnem dnevu voda

Ob Svetovnem dnevu voda so OŠ Elvire Vatovec Prade, Regionalni razvojni center Koper, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije ter Društvo likovnih pedagogov Primorja organizirali 18. slikarski Ex tempore z naslovom »NAŠA NARAVNA DEDIŠČINA«.

Dogodek, ki je združil 36 ljubiteljev umetnosti in narave vseh starosti, je potekal v petek, 22. marca 2024, na območju Naravnega rezervata Škocjanski zatok. Udeležilo se ga je 23 učencev tretje triade iz petih osnovnih šol Obalno-kraška regije ter člani Likovnega društva Solinar iz Pirana in Likovnih ustvarjalcev Vrtnica iz Portoroža. Na letošnjem Ex temporu organiziranem v okviru projekta POSEIDONE, je bila izpostavljena povezanost med mokrišči in ljudmi ter kako skupna prizadevanja prek projektov, kot je POSEIDONE, lahko prispevajo k ohranjanju teh dragocenih ekosistemov za prihodnje generacije.

O PROJEKTU POSEIDONE:
Projekt POSEIDONE je bil razvit v okviru programa Interreg Italija-Slovenija in je rezultat sodelovanja med italijanskimi in slovenskimi partnerji ter si prizadeva za trajnostno rabo in varstvo morskega okolja ter ohranjanje biotske raznovrstnosti. Projekt temelji na politiki zelena Evropa brez CO2 (ki za boj proti podnebnim spremembam, spodbuja ohranjanje biotske raznovrstnosti ter zeleno in modro infrastrukturo) ter sledi ciljem Strategije EU za biotsko raznovrstnost do leta 2030.

Glavni cilji projekta:
• ohranjanje in izboljšanje biotske raznovrstnosti z vzpostavitvijo zelene in modre infrastrukture na zavarovanih območjih in območjih Natura 2000,
• zmanjšanje turističnega pritiska na teh območjih,
• spodbujanje trajnostnega kmetijstva in avtohtonih rastlinskih sort.

Projekt POSEIDONE sofinancira Evropska unija v okviru Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija.