Domov > Novice > Evropski dan opazovanja ptic 2014

Evropski dan opazovanja ptic 2014

Te dni bo na milijone ptic selivk zapustilo Evropo in odletelo proti svojim prezimovališčem v Afriki. Na svoji tisoče kilometrov dolgi poti se bodo soočile z mnogimi nevarnostmi. BirdLife International že 21. leto zapored vabi ljudi po vsej Evropi, da ob Evropskem dnevu opazovanja ptic 4. in 5. oktobra 2014 izkoristijo priložnost in spoznajo osupljiv svet ptic in njihovih selitev. Tovrstno osveščanje izvajamo tudi v Sloveniji, kjer BirdLife International zastopa Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

Ptice selivke ne poznajo meja. Mnoge med njimi so ogrožene in le globalno prizadevanje za njihovo varstvo lahko ustavi njihovo izumiranje. Ključnega pomena za preživetje selivk so postajališča na njihovi selitveni poti, predvsem mokrišča, kjer se lahko nahranijo in odpočijejo. Selivke pa lahko v teh dneh opazujemo tudi v mestnih parkih. Lani smo ob tej priložnosti v Sloveniji organizirali 8 dogodkov, pri opazovanju je sodelovalo 164 opazovalcev in skupaj smo opazili skoraj 12.000 ptic!

Tudi letos bomo ob Evropskem dnevu opazovanja ptic v različnih krajih po Sloveniji pripravili opazovalne točke in izlete, na katerih boste lahko pokukali skozi teleskop in opazovali ptice, prostovoljci z društva pa vam bodo ob tem povedali še kaj več o pticah in njihovih selitvah.

Vabimo vas, da v nedeljo, 5. oktobra 2014, obiščete Naravni rezervat Škocjanski zatok (Koper), opazovalna točka bo med 10. in 13. uro pri prvi opazovalnici v rezervatu (levo od parkirišča).

Ostale opazovalne točke so objavljene na spletni strani društva (www.ptice.si).
Dodatne informacije:
https://www.skocjanski-zatok.org
Bojana Lipej: bojana.lipej@dopps.si,  051-680-442
Bia Rakar: bia.rakar@dopps.si, 031-269-811
Izvedbo dogodka v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok sofinancira Mestna občina Koper
MOK

Kmečka lastovka, foto: Vinka Kastelic