Domov > Novice > ZASADITEV črnih jelš in prva zmrzal

ZASADITEV črnih jelš in prva zmrzal

Na zadnji novembrski dan smo na brežine mlak pred Centrom za obiskovalce in osrednjo opazovalnico zasadili še dodatnih 70 sadik črne jelše (Alnus glutinosa) ter počistili nezaželeno zarast (kot sta invazivni rastlinski vrsti amorfa (Amorfa fruticosa) in robinija (Robinia pseudoacacia)) jelševega gozdička, ki se razrašča na robu južnega dela sladkovodnega močvirja.

Glavnino načrtovanih zasaditev po programu dela naravnega rezervata za leto 2016 smo s tem zaključili. V decembru nas čaka še zasaditev nasipa pod Ankaransko vpadnico, okolice osrednje opazovalnice ter zastiralnih nasipov vzdolž učne poti.

Zasajevanje črnih jelš, foto: Aleš MarsičBotanik Josip Otopal med zasajevanjem črnih jelš pred centrom za obiskovalce, foto: Aleš Marsič

Na zadnji novembrski dan so nas v Škocjanskem zatoku pričakale tudi delno zamrznjene plitvine sladkovodnega močvirja na Bertoški bonifiki. Zima je pred vrati in s tem tudi začetek obdobja prezimovanja ptic, kar se kaže tudi na povečanem številu vodnih ptic na območju polslane lagune naravnega rezervata.

Letošnja prva zmrzal v Škocjanskem zatoku, foto: Bia RakarLetošnja ptva zmrzal v Škocjanskem zatoku, foto: Bia Rakar