Domov > Novice > Simpozij Zeleni dialogi v turizmu

Simpozij Zeleni dialogi v turizmu

V petek, 15. marca 2024, je na Fakulteti za turistične študije – Turistica v Portorožu potekal enodnevni simpozij “Zeleni dialogi v turizmu“, ki predstavlja vsebinsko nadaljevanje spominskega simpozija dr. Mateju Vranješu. Tematike simpozija so bile usmerjene v turizem v zavarovanih območjih in izzive upravljanja, sonaravni trajnostni razvoj, zelena arhitektura, aktivni turizem na prostem, interpretacija naravne in kulturne dediščine ter pomen uvrstitve zavarovanega območja v UNESCO program “Človek in biosfera” z vidika turizma.

Na simpoziju je bil predstavljen tudi Škocjanski zatok, ki je primer uspešne trajnostne prakse v razvoju Kopra. Zelena površina zmanjšuje urbane vplive in izboljšuje kakovost življenja ljudi, predstavlja pa tudi dodano vrednost mesta Koper s prostorskega vidika. Rezervat je idealno območje za razvoj okolju prijaznega turizma, kar potrjuje naraščajoče, a še vedno obvladljivo število obiskovalcev po letu 2016. Temu se posveča posebna pozornost v okviru trenutnega Interreg projekta POSEIDONE »Promocija zelene in modre infrastrukture za nov okoljski razvoj«. Za ohranjanje izjemne biodiverzitete je ključna priprava marketinške strategije in programov obiska, ki bodo zagotovili ohranjanje območja ter spodbudili razvoj trajnostnega in odgovornega turizma.

Simpozij je bil organiziran v okviru aktivnosti projekta Zelena, digitalna in vključujoča Univerza na Primorskem (GDI UP).