Domov > Novice > Kačji pastir temni slaniščar prvič opažen v Sloveniji v Škocjanskem zatoku!

Kačji pastir temni slaniščar prvič opažen v Sloveniji v Škocjanskem zatoku!

Temni slaniščar (Selysiothemis nigra) je migratorna vrsta, ki pogosto naseljuje občasne, tudi brakične vode. Do sedaj je bil znan s Hrvaške s Paga ter iz Italije iz okolice izliva reke Pad, v zadnjih letih pa je bil nekajkrat opažen tudi na izlivu Soče (Isola della Cona).
Prva najdba v Sloveniji je bila tako pričakovana. Prvič je temnega slaniščarja letos julija opazil in fotografiral uporabnik »janbo« z internetnega portala foto-narava.com, ter tam objavil sliko neznanega kačjega pastirja, ki se mu je usedel pred noge in poziral na poti v Škocjanskem zatoku. Živalca je bila kmalu določena in prepoznana kot prva najdba vrste v Sloveniji. Konec julija je bil ponovno opažen en samec, prav tako ob poti okoli sladkovodnega močvirja.

Temni slaniščar je majhen raznokrili kačji pastir z veliko glavo. Na prvi pogled je podoben kamenjakom (Sympetrum spp.), vendar so samci zelo temni, skoraj črni, krila pa blede barve, medtem ko so kamenjaki običajno rdeči. Samice in mladostni osebki so peščeno rjavi z črnim vzorcem na hrbtni strani zadka.

Vse, ki bi opazili ali uspeli slikati kakšnega podobnega kačjega pastirja, prosimo, da to sporočite upravljavcu naravnega rezervata na naslov
skocjanski@skocjanski-zatok.org.

 Avtor prispevka: Ali Šalamun

 

Samec temnega slaniščarja, foto uporabnik janbo, foto-narava.com Samec temnega slaniščarja, foto uporabnik janbo, foto-narava.com