Domov > Novice > Navadna čigra iz NRŠZ je v manj kot 100 dneh preletela 1942,23 km!

Navadna čigra iz NRŠZ je v manj kot 100 dneh preletela 1942,23 km!

V sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije in Krajinskim parkom Sečoveljske soline (KPSS) smo v letu 2011 za potrebe raziskav gnezditve navadne čigre (Sterna hirundo) in polojnika (Himantopus himantopus) na območju naravnega rezervata Škocjanski zatok začeli z označevanjem obeh vrst s posebej zanje izdelanimi barvnimi obročki s kodo. Za obe vrsti smo uporabili barvne obročke s kodami, ki so bili s strani koordinatorja – organizacije International Wader Study Group (IWSG Colour-Marking Register) dodeljeni slovenskemu koordinatorju – KPSS, ki je del obročkov v dogovoru z IWSG odstopil Naravnemu rezeratu Škocjanski zatok (NRŠZ).

V letu 2011 je v laguni naravnega rezervata gnezdilo 26 parov navadne čigre. Rezultat označevanja navadnih čiger z barvnimi obročki je bil izjemen. Od 62-ih mladičev navadne čigre, ki smo jih z barvnimi obročki s kodo označili 19. in 31. maja 2011, je bilo v Deželnem naravnem rezervatu izliv Soče opazovanih 8 osebkov naraščaja iz NRŠZ. Vse navadne čigre s slovenskimi barvnimi obročki je opazil ornitolog Silvano Candotto; na izlivu Soče so se zadrževale od 30. junija do 22.julija 2011. Za navadno čigro je namreč znano, da prezimuje ob obrežjih Z Afrike (ena iz KPSS je bila pred leti najdena v Senegalu), selitev pa očitno poteka prek italijanskih mokrišč.

V letošnjem letu je na lagunarnem delu naravnega rezervata gnezdilo že 28 parov navadne čigre, obročkali pa smo 50 mladičev navadne čigre.

Danes smo bili s strani koordinatorja za barvno obročkanje obveščeni o prvi najdbi navadne čigre, ki sta jo v NRŠZ 28.5.2012 obročkala Borut Mozetič in Igor Brajnik. 23.8.2012 so jo opazili v Španiji – La Tapa Saltpan (Natural Park Bahía de Cádiz) El Puerto de Santa Maria, Cádiz, Spain.
V manj kot treh mesecih je preletela 1942,23 km!

Sterna hirundo, leta 2011 je v 42 dneh preletela 24,77km (NRŠZ – Deželni naravni rezervat izliv Soče), foto: Kajetan Kravos