Domov > Novice > Poslovili smo se od Fabia Perca, dolgoletnega prijatelja in podpornika Škocjanskega zatoka

Poslovili smo se od Fabia Perca, dolgoletnega prijatelja in podpornika Škocjanskega zatoka

Po težki bolezni je umrl Fabio Perco, tržaški zoolog, biolog, naravovarstvenik, umetnik, fotograf, avtor številnih knjig in predavatelj na Tržaški univerzi, brez dvoma človek z veliko začetnico.

Življenje je posvetil varstvu narave in na tem področju pustil globok pečat, saj je pomembno prispeval k ustanovitvi mnogih naravnih rezervatov v Furlaniji Julijski Krajini (Riserva di Cornino, RN regionale Isola della Cona…). Bil je ustanovni oče Naravnega deželnega rezervata na izlivu Soče, kjer je dolga leta vodil biološko raziskovalno postajo (SBIC). S svojimi izkušnjami pri oblikovanju habitatov in poznanstvi po Italiji je neizmerno pomagal tudi pri renaturaciji Škocjanskega zatoka. Nenazadnje pa je bil tudi eden izmed ustanovitelji Regionalne pobude v okviru Ramsarske konvencije programa MedWet (Mediterranean Wetlands Initiative – Ramsar Regional Initiative).

Fabio bo za vedno ostal v naših srcih, nanj pa nas bodo spominjale tudi njegove čudovite risbe ptic in habitatov Škocjanskega zatoka, s katerimi je že v letih 2001-2002 ‘’vizionarsko’’ predvidel stanje območja po renaturaciji.

Fabio Perco na simpoziju o mokriščih v Maroku, pred 7 let , Foto: Nataša Šalaja