Domov > Novice > DAN ODPRTIH VRAT v Škocjanskem zatoku

DAN ODPRTIH VRAT v Škocjanskem zatoku

Na prvo marčevsko soboto je Naravni rezervat Škocjanski zatok spet na široko odprl svoja vrata. Zaposleni in prostovoljci smo se potrudili, da smo leto dni po slavnostnem odprtju objektov in naravnega rezervata obiskovalce spet pričakali s pestrim celodnevnim dogajanjem in zanimivo ponudbo. V naši košarici je bilo nekaj klasike in nekaj novosti: že prej preizkušene in s strani obiskovalcev dobro sprejete aktivnosti, kot so prikaz obročkanja ptic, delavnice za otroke s konji, poljudno predavanje in gostovanje lokalnih ponudnikov, smo dopolnili še z vodenimi ogledi območja, predstavitvijo optične opreme, kot tudi dobrih starih Tomosovih motornih koles. Pri nas se je prvič predstavila tudi ekipa Naravnega rezervata Lago di Cornino iz Italije. Vsi skupaj smo sooblikovali program, ki je je bil zadosti privlačen in zanimiv, da črni oblaki in veter obiskovalcev niso prehitro prepodili. Program se je zaključil z zelo zanimivim predavanjem dolgoletnega in ustanovitvenega člana DOPPS dr. Tomija Trilarja, ki je predstavil skrivnostni svet ptičjega oglašanja, in sicer gozdnih ptic Slovenije.

Delavnica s kobilami, foto: Nataša Šalaja

Daša Stavber in Irena Gubina sta skupaj z našimi kobilami Rižano, Falisco in Cabidoule mlade obiskovalce spet razveseljevali na delavnicah s konji. Mnogi med njimi so se v prejšnjem letu s kobilami že velikokrat srečali in se z njimi spoprijateljili ter z osvojenim znanjem o kamarških konjih, njihovem življenju v močvirju in o negi konj že v veliki meri sodelovali na delavnici. Na koncu pa je seveda vsakega čakal najbolj zaželeni trenutek, ko so se povzpeli na sedlo in naredili nekaj krogov po maneži.

Rovka Črkolovka, foto: Bia Rakar

Prav posebna etruščanska rovka po imenu Rovka Črkolovka, maskota Oddelka za mlade bralce Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper, je po enem letu spet obiskala svoj rojstni kraj – Škocjanski zatok. Njen prihod so naši mladi obiskovalci pričakali z uprizoritvijo zgodbe o vrani.

Vodeni ogled, foto: Nataša Šalaja

Obiskovalci so si naravni rezervat lahko ogledali tudi na treh vodenih ogledih, kot vodniki pa so se preizkusili tudi študentje, ki se trenutno usposabljajo na področju interpretativnega vodenja po zatoku pod neformalnim mentorstvom dr. Gregorja Torkarja in Bojane Lipej. Obiskovalce je navduševalo opazovanje s teleskopom, med opazovanimi pticami pa predvsem veliki škurhi (Numenius arquata), pribe (Vanellus vanellus), kormorani (Phalacrocorax carbo), race žličarice (Anas clypeata) in že precej svatovsko vedenje lisk (Fulica atra).

Plašica, foto: Mirko Kastelic

Zaradi vetrovnega vremena se v obročkovalske mreže sicer ni ulovilo veliko ptic, kljub temu pa so Dare Fekonja, Jože Bricelj, Igor Brajnik in predsednik DOPPS Rudolf Tekavčič v jutranjem in dopoldanskem času obiskovalcem od blizu lahko predstavili sedem vrst ptic, med njimi plašice (Remiz pendulinus), črnoglavke (Sylvia atricapilla), plavčke (Cyanistes caeruleus) in tudi škorce (Sturnus vulgaris). Med plašicami so bile tudi tri najdbe že obročkanih ptic.

Razstava motornih koles Tomos, foto: Bia Rakar

Predsednik društva Tomos, Stevo Vujić, s kolegi se je v soboto zjutraj pred centrom pojavil s petimi Tomosovimi motornimi kolesi, med katerimi je bil najstarejši letnik 1969. Vsi starodobniki so bili v voznem stanju, obnovljeni, skratka kot »iz škatlice«. Kot nam je povedal, njihov namen ni zbirateljstvo, ampak ohranjanje tehnične dediščine in spomina na to, kar so pred desetletji gradili njihovi starši, ki so delali v podjetju Tomos. Seveda pa imajo s tem svojim konjičkom tudi veliko veselja.

Optics Trade, foto: Nataša Šalaja

Predstavniki podjetja Optics Trade d.o.o. iz Slovenske Bistrice so obiskovalcem predstavili optično opremo za opazovanje ptic različnih proizvajalcev in cenovnih rangov. Daljnoglede in teleskope so lahko praktično preizkusili in z njimi opazovali živi svet zatoka pred centrom za obiskovalce. Na predvečer dogodka so ob zaključku že tradicionalne Gugalnice udeležencem predstavili termo in nočno optiko in tudi pri njih naleteli na zelo pozitiven odziv.

Hiša de Rin, foto: Bia Rakar

Našemu povabilu so se tudi tokrat odzvali predstavniki Zadruge ekoloških proizvajalcev Istre in Hiše de Rin. Prvi so na svoji stojnici ponujali ekološke pridelke in proizvode s svojih kmetij, z drugega štanta pa so celo dopoldne omamno dišale ocvrte miške.