Domov > Novice > Zanimiva opazovanja ptic v NR Škocjanski zatok

Zanimiva opazovanja ptic v NR Škocjanski zatok

Po koncu gnezditvene sezone 2020 je bilo v Škocjanskem zatoku spet pestro na račun zanimivih ptic selivk.

V mesecu juniju so nas razveselili rožnati škorci (Pastor roseus), ki so se v manjšem številu (do 14 osebkov) redno zbirali na prenočišču Bertoške bonifike, skupaj z več tisočglavo jato škorcev (Sturnus vulgaris). En osameli rožnati škorec je bil opazovan celo 12. septembra, kar je dokaj pozen podatek za to vrsto. V začetku avgusta, s pričetkom selitve pobrežnikov, so se na polojih brakične lagune za kratek čas ustavili zlata prosenka (Pluvialis apricaria), srpokljuni (Calidris ferruginea) in veliki prodnik (Calidris canutus) ter kaspijska čigra (Hydroprogne caspia). Zagotovo največja zanimivost zgodnje jeseni pa so bili ribji orli (Pandion haliaetus). Med 10. avgustom in 29. oktobrom smo na območju rezervata opazili kar tri različne osebke te posebne ujede. Vsaj en osebek se je dobra dva meseca skoraj vsakodnevno zadrževal v brakični laguni, kjer ga je bilo možno opazovati in fotografirati, medtem ko je lovil ciplje in posedal na količkih pred opazovalnicami. Drugi ribji orel, ki se je v zatoku mudil le en dan, je na nogi nosil rdeč plastični obroček, s pomočjo katerega smo ugotovili, da je bil osebek obročkan v Latviji. Ribjih orlov so se posebno veselili številni fotografi, ki so v dobrem številu vsakodnevno obiskovali rezervat.

V mesecu septembru smo opazili tudi rekordno veliko jato kravjih čapelj (Bubulcus ibis), ki je štela kar 81 osebkov. Med septembrskimi zanimivimi vrstami velja omeniti še tri rjave škarnike (Milvus milvus), dve beli štorklji (Ciconia ciconia) in nekaj modrih taščic (Luscinia svecica). Konec jesenske selitve je zaznamoval veliki srakoper (Lanius excubitor), vsakoletni gost Škocjanskega zatoka, ki naznanja prihod zime.

Zanimiva opazovanja s fotografijami lahko redno spremljate na FB strani Naravnega rezervata Škocjanski zatok: www.facebook.com/skocjanskizatok ali na spletni strani med novicami.

V Latviji obročkan ribji orel, foto: Danilo KotnikV Latviji obročkan ribji orel, foto: Danilo Kotnik