Domov > Novice > Mladi so raziskovali ptice obalnih mokrišč in obalnega zaledja

Mladi so raziskovali ptice obalnih mokrišč in obalnega zaledja

Zimski tabor mladih ornitologov, ki je že četrtič potekal v naravnem rezervatu Škocjanski zatok in njegovi okolici med 23. in 28. februarjem 2013, smo na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS – BirdLife Slovenija) organizirali v času zimskih šolskih počitnic. Tabora se je udeležilo 19 mladih iz vse Slovenije. Tekom tabora so bili nastanjeni v Osnovni šoli Oskarja Kovačiča Škofije.

Udeleženci so v 6 terenskih dneh s pomočjo mentorjev opazili in prepoznali kar 100 vrst ptic, spoznali so rastline Kraškega roba, obiskali Naravni rezervat Škocjanski zatok, Krajinski park Sečoveljske soline, Krajinski park Strunjan, Deželni naravni rezervat ob izlivu reke Soče v sosednji Italiji,…Seznanili so se tudi z obročkanjem ptic v Škocjanskem zatoku.

Popoldneve so jim popestrila številna zanimiva predavanja o pticah Indije, reke Drave in Kraškega roba; poučni dokumentarni filmi – »Nomadi neba«, »Renaturacija Škocjanskega zatoka« in nočni teren, na katerem so prisluhnili in celo opazovali našo največjo sovo – veliko uharico.

 Svoje ugotovitve so v četrtek, 28. februarja, predstavili na zaključni prireditvi, ki se je je udeležilo preko 40 poslušalcev.

Tabor je letos potekal v okviru projekta Adriawet 2000 » Jadranska mokrišča za omrežje Natura 2000, ki je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev«.

Sporočilo za javnost ob zaključni predstavitvi

V okviru zimskega tabora mladih ornitologov je nastal tudi prispevek za TV Koper
Vabljeni k ogledu. http://tvslo.si/#ava2.159840415;; (od 14:20 dalje)

opazovanje ptic, foto: Bojana Lipej