Domov > Novice > Znamenitosti v okolici Škocjanskega zatoka

Znamenitosti v okolici Škocjanskega zatoka

Priporočamo, da si za obisk Naravnega rezervata Škocjanski zatok vzamete vsaj 1,5 ure in pred ali po sprehodu obiščete tudi naš center za obiskovalce. Postanek v centru toplo priporočamo, saj tam dobite vse potrebne napotke za obisk naravnega rezervata. Obenem lahko izbirate med vse bolj pestro ponudbo naših izdelkov in storitev, popijete dobro kavo ali čaj s pogledom na sladkovodno močvirje v baru ali nas podprete z nakupom naših izdelkov in izdelkov slovenskih ponudnikov.

  Za vas smo zbrali nekaj napotkov kaj si lahko, po ali pred obiskom Škocjanskega zatoka, ogledate v naši okolici.

 • Krajinski park Debeli rtič
  Rt z 12 do 36 metrov visokim flišnim klifom, naravnim morskim obrežjem ob njegovem vznožju in skladi podvodnega grebena v morju, naravni zalivi in mokrišča s submediteransko vegetacijo ter vinogradi in oljčniki.
 • Sredozemski slani travnik pri Svetem Nikolaju
  Slani travnik je obrežni močvirski ekosistem izjemne ekološke vrednosti, del omrežja Natura 2000. Slani travnik med Sv. Katarino in Sv. Nikolajem je edino sredozemsko slano travišče v Sloveniji in eno redkih na vzhodni jadranski obali. Nekatere ogrožene in redke vrste rastlin v Sloveniji rastejo le tu. Zato je pomembno, da po travniku ne hodimo in tako teptamo redke in ogrožene rastline, ampak se gibljemo le po mostovžu. Za lažje opazovanje številnih prebivalcev slanega travnika pa priporočamo uporabo daljnogleda.
 • Pokopališče školjk v Ankaranu
  Školjčišče je nastalo s poglabljanjem morskega dna za potrebe 2. pomola Luke Koper v 90ih letih prejšnjega stoletja. Mulj so takrat prečrpavali na del obale ob izlivu reke Rižane. Dež in reka sta izpirala blato, ostale so lupine školjk in polžev. Na tem območju je bilo najdenih kar 234 različnih vrst polžev. Območje je zanimivo tudi zaradi ptic in slanoljubih rastlin.
  ! Ker si vsi želimo, da bi školjčišče ostalo na ogled tudi prihodnjim rodovom, je pomembno, da si vsi obiskovalci školjke zgolj ogledujemo ter fotografiramo in jih ne nabiramo!
 • Krajinski park Strunjan
  Park, ki ga na severni strani krasi 80 metrov visok flišni klif z naravnim morskim obrežjem, se preko prisojnih in obdelanih pobočij spušča proti jugu vse do doline potoka Roja, morske lagune in še delujočih solin.
 • Krajinski park Sečoveljske soline
  Več kot 700 let stari postopki ročne pridelave soli, skupaj s solinami v Strunjanu so med zadnjimi, ki v Sredozemlju še ohranjajo tradicionalno solinarstvo. Solinski ekosistem je dom redkih, ogroženih in značilnih rastlinskih in živalskih vrst, prebivališče močvirskih ptic, in celo na seznamu močvirij mednarodnega pomena.
 • Staro mestno jedro Kopra (Pretorska palača, Zvonik, Taverna, Vrata Muda…) z okolico – Krkavče, Socerb, Hrastovlje…