Domov > Novice > Monografija: Doživeti Škocjanski zatok

Monografija: Doživeti Škocjanski zatok

Opazovanje ptic že dolgo ni več le opravilo zanesenjakov in znanstvenikov, z njim si popestrijo počitnice naravoslovni turisti, šoloobvezni otroci tako spoznavajo skrivnosti narave, na družinskem sprehodu pa se malčki v živo seznanjajo s pticami, ki so jih dotlej poznali le iz slikanic.

20160407-monografia-doziveti-skocjanski-zatok

Monografija o Škocjanskem zatoku je namenjena celostnemu doživetju naravnega rezervata na pragu Kopra, ki ga vse pogosteje obiskujejo ljubitelji narave iz vse Slovenije. Ni le za ornitološke telebane uporaben vodnik, ki nas seznanja z osnovnimi pravili opazovanja ptic, ampak nam pomaga tudi razumeti, zakaj je pomembno biti na pravem kraju ob pravem času. Prihrani nam morebitno razočaranje, ko ob nekajurnem obisku ne vidimo vseh v prospektih in na spletnih straneh obljubljenih vrst ptic. Spomladanske selivke lahko opazujemo le kratek čas, ob njihovem preletu ali postanku, vendar selitev poteka po za vsako vrsto posebnem voznem redu, ki ga kroji tudi vreme. Jesenska selitev je obotavljivejša, opazovanje pa zaradi zaraščenosti težavnejše. Svoje posebnosti imata tudi obdobji prezimovanja, ki ga zaznamuje klateštvo in gnezditve, ki poteka največkrat zelo diskretno.

Monografija ponuja izčrpen vpogled v svet kačjih pastirjev, živo pisanih letečih žuželk, ki si s pticami delijo nebo. Na kratko so predstavljene tudi druge na vodo vezane živali (sesalci, ribe, dvoživke in plazilci), ki jih srečujemo ob krožni poti v Škocjanskem zatoku.

Monografija nas seznanja z zgodovino Škocjanskega zatoka, s preteklimi premenami in polpreteklimi stranpotmi ter novodobnimi prizadevanji za ohranitev in renaturacijo. S prikazanimi ekosistemskimi razmerami pa je tudi slavospev močvirju, tamkajšnjim trstiščem, slanušam in polojem ki jim z veliko naklonjenostjo ne obljublja le varstva, temveč tudi neoviran razmah in je v tem pogledu pravi poklon divjini.

Monografija avtorja Iztoka Geistra obsega 332 strani, besedilo je obogateno s kar 663 fotografijami, ki jih je prispevalo več avtorjev.

Knjigo lahko kupite v Centru za obiskovalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok(Sermin 50, Koper) ali v pisarni DOPPS, Tržaška cesta 2, Ljubljana, po ceni 25 evrov.

Knjigo vam na podlagi telefonskega ali naročila po e-pošti (05/626 0370 ali info@skocjanski-zatok.org) lahko pošljemo tudi po pošti, pri čemer vam zaračunamo še stroške pakiranja in pošiljanja knjige, ki informativno v primeru naročila enega izvoda knjige znašajo:

  • v primeru plačila po predračunu na naš poslovni račun plačate dodatno še 2,48 evrov, torej celotna kupnina znaša 27,48 evrov;
  • v primeru plačila po povzetju pa dodatni stroški pakiranja in pošiljanja znašajo 6,75 evrov, Pošta Slovenije pa vam dodatno zaračuna še 1,05 evrov stroškov nakazila. Pri tem načinu pošiljanja tako skupni stroški znašajo 32,80 evrov.
  •  

    V trgovini v centru za obiskovalce NR Škocjanski zatok lahko poleg tega kupite še številne druge knjige o pticah in naravi, predvsem knjige založb Narava in Oka, poleg njih pa tudi druge izdelke. Z nakupom vseh izdelkov nam pomagate pri uresničevanju našega poslanstva, ki je varstvo ptic in njihovih življenjskih okolij.