Domov > Novice > Filmski večer: DamNation

Filmski večer: DamNation

Film o tem, kaj jezovi storijo rekam in kaj se zgodi, ko jih odstranimo…

DamNation je rekam posvečen film, ki prikaže tragično zgodbo severno ameriških rek, ki jo je na žalost možno preslikati v vse dela sveta. Reke kot najintimnejši del narave smo v zadnjih 120 letih sistematično uničevali z jezovi. V tem smo bili zelo učinkoviti – malokatera večja reka je namreč ostala nedotaknjena in v zadnjem času so se začele kazati negativne posledice; lososi vsa ta leta ne dosegajo več povirnih območij, kjer se drstijo in zato izumirajo; ekosistemi ob izvirnih delih rek so osiromašeni, podobno pa se dogaja s spodnjim tokom rek in morji kamor tečejo – sedimenti iz hribov teh krajev ne dosežejo več. Ko prekineš rečni tok, prekineš življenje.

DamNation – Ko prekineš rečni tok, prekineš življenje.

To je je film o aktivizmu, ki razbija mit o hidroenergiji kot zelenem viru energije. K sreči so se nore ideje o odstranjevanju jezov iz 80-ih let pričele uresničevati. Videti, kako se v reko vrnejo ogromne jate lososov, iz ogromnih akumulacijskih jezer zopet pogledajo potopljeni kanjoni, kako ponovno nastajajo peščene morske obale in oživijo obrečni ekosistemi je kot iz pravljice. K sreči je vsaj ta pravljica nekje resnična, prikazana pa v tem izrednem filmu!

DamNation pošilja sporočilo iz sosednje celine: ‘Mi smo naredili ogromno napako, ki jo sedaj drago plačujemo in popravljamo. Ne naredite enake neumnosti!’.

Filmski večer bo v torek, 5. aprila 2016, v prostorih centra za obiskovalce NR Škocjanski zatok (Sermin 50, Koper), s pričetkom ob 19. uri.

Prijazno vabljeni!

Vabilo na Filmski večer: DamNation (pdf)