Domov > Novice > Močvirska sklednica, skrita prebivalka Naravnega rezervata Škocjanski zatok

Močvirska sklednica, skrita prebivalka Naravnega rezervata Škocjanski zatok

Močvirska sklednica (Emys orbicularis), ki po imenu sodi v celinski vodni svet z mirnim in počasnim vodnim tokom, je tiha in plašna prebivalka Naravnega rezervata Škocjanski zatok. Kljub precej skromni raziskanosti in malo objavljenih podatkov za Škocjanski zatok, je bila na tem območju potrjena že leta 1995. Kot eno izmed najbolj skritih prebivalk rezervata, so jo obiskovalci in upravljavci z nekaj sreče, lahko opazili med sončenjem na sladkovodnem delu in mestoma tudi na somornih muljasti ali peščeni polojih.

Močvirska sklednica (Emys orbicularis), foto: Kim Ferjančič

V letošnjem letu smo v okviru izlova invazivne tujerodne vrste popisane sklednice (Trachemys scripta), ki predstavlja enega izmed ukrepov za obvladovanje vnosa in širjenja invazivnih tujerodnih vrst v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok, v vodne pasti ujeli tudi 28 močvirskih sklednic. Skoraj vse osebke smo ujeli v sladkovodnem delu rezervata, imenovanem Jezerce, in le 4 v manjših mlakah ter kanalih na območju Bertoške bonifike.

Razveseljiv podatek vsekakor potrjuje dejstvo, da je to območje, poleg Krajinskega parka Sečoveljskih solin z dolino reke Dragonje, eno izmed pomembnejših življenjskih prostorov za močvirsko sklednico v slovenski Istri.

 

Ujeta samček (zgoraj) in samička (spodaj) močvirske sklednice (Emys orbicularis), foto: Kim Ferjančič