Domov > Novice > »Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo«

»Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo«

je napis, ki se je dotaknil naših src ob prihodu v Rehabilitacijski center Petra, kjer od 24. septembra 2013 domujeta naši kobili, Rižana in Cabidoule. V torek, 17. decembra 2013, se je o njunem odličnem počutju v začasnem domu prepričala kar cela ekipa Škocjanskega zatoka.

Roman Adler (Oskrbnik konj – hlevar v RC Petra) nas je po prijaznem sprejemu pospremil do boksov, kjer smo naši kobili zalotili pri zajtrku. V hipu sta nas prepoznali in se obiska tudi razveselili, saj smo jima posvetili veliko pozornosti, predvsem z ljubkovanjem in igro v večji ogradi.

Presenetilo nas je, kako je s pomočjo oskrbnikov Cabidoule pridobila na samozavesti, v kratkem času je zrasla in postala prava »dama«. Bistra in trmasta Rižana se je hitro spoprijateljila z vsemi konji, hkrati pa še vedno preseneča oskrbnike, saj ne skriva svojega navdušenja nad blatom, ki potrjuje njen izvor iz močvirij in zakrije belino njenega kožuha. Že med obiskom nam je Rižana pokazala kdo je »šef«, z valjanjem po tleh je označila »svoj« teritorij, Cabi pa jo je nemudoma in nekoliko nerodno oponašala.

Rižana in Cabidoule se bosta v NR Škocjanski zatok vrnili, ko bomo prepričani, da je njuna vrnitev res varna, do takrat pa bosta ostali v centru, ker vemo, da sta z oskrbo Društva za zaščito konj v dobrih rokah.

Prepričani smo, da kljub grozni izkušnji obe čutita, da nekateri ljudje mislijo!

 

Photo: Bia Rakar

Photo: Bia Rakar

Photo: Bia Rakar

Photo: Bia Rakar