Domov > Novice > Zanimiva opazovanja v letu 2019

Zanimiva opazovanja v letu 2019

V letu 2019 smo v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok med rednim spremljanjem stanja ptic zabeležili kar štiri nove gnezdilke. Par sabljark (Recurvirostra avosetta) je uspešno gnezdil v polslani laguni, saj smo v začetku poletja našli gnezdo s tremi jajci, kasneje pa opazovali tri speljane mladiče. Potrdili smo tudi gnezdenje enega para grivarja (Columba palumbus) in para kmečke lastovke (Hirundo rustica), medtem ko ostaja gnezdenje kobilarja (Oriolus oriolus) na območju rezervata le verjetno. Od zanimivejših gnezdilk velja omeniti tudi par rjavih čapelj (Ardea purpurea; že tretje leto zapored) in par sivih gosi (Anser anser; drugo leto zapored).

Število vseh evidentiranih vrst ptic v rezervatu se je povzpelo na 257, saj smo v letu 2019 zabeležili 5 novih vrst: kamenjarja (Arenaria interpres), škrlatca (Carpodacus erythrynus), velikega klinkača (Aquila clanga), kalina (Pyrrhula pyrrhula) in nilsko gos (Alopochen aegyptiaca).

Med spomladansko selitvijo smo od zanimivejših vrst opazovali tudi rdečo lastovko (Cecropis daurica), ribjega orla (Pandion haliaetus), bledega hudournika (Apus pallidus) in kaspijsko čigro (Hydroprogne caspia). Avgusta smo opazovali ploskokljunca (Limicola falcinellus) kar predstavlja drugi podatek te vrste za naravni rezervat. Kot vsako jesen smo tudi v letu 2019 zabeležili lepo število modrih taščic (Luscinia svecica), ki se na selitvi zelo rade zadržujejo v trstičjih rezervata. Konec avgusta je v polslano laguno priletel mlad plamenec (Phoenicopterus roseus) in se na območju rezervata zadrževal vse do konca leta, ko se mu je pridružil še en odrasel osebek.

Zanimiva opazovanja s fotografijami lahko redno spremljate na naši spletni in FB strani

Photo: Bia Rakar
Kalin (Pyrrhula pyrrhula), foto: Domen Stanič