Domov > Novice > Kaj smo opazili ob Evropskem dnevu opazovanja ptic

Kaj smo opazili ob Evropskem dnevu opazovanja ptic

Ta konec tedna smo po vsej Evropi opazovali ptice. V Sloveniji smo imeli v okviru Evropskega dneva opazovanja ptic Ptičariado ter 3 opazovalne točke v Mariboru, Kopru in Ljubljani, hkrati s točkami so potekali tudi izleti, vse z namenom osveščanja o pticah selivkah in pomenu varovanja njihovega, pa tudi našega okolja. Hkrati je bil dogodek tudi priložnost za druženje vseh, ki jih zanimajo ptice in narava okoli nas.

Na Ptičariadi, izletih in točkah je pri opazovanju ptic sodelovalo 159 opazovalcev, skupaj smo opazili 12.487 ptic. Največ je bilo škorcev, ščinkavcev, grivarjev, sivih vran, domačih vrabcev, čižkov, lisk, kreheljcev, mlakaric, kosov, dleskov in brglezov. Zanimiva so bila opazovanja velikih jat selečih se pevk in grivarjev, ribjega orla in sive gosi na Goričkem, vodomca, lesne sove in laboda grbca z obročkom v Tivoliju, malega detla v Mariborskem mestnem parku, ter modre taščice, prosnika in plašice z obročkom iz Nemčije v Škocjanskem zatoku.

Po vsej Evropi je sodelovalo 64.579 ljudi iz 33 držav. Na 2.565 opazovalnih točkah smo skupaj prešteli 5.810.639 ptic. Podobno kot pri nas je bilo največ grivarjev, škorcev in ščinkavcev. Več o tem si lahko preberete na spletni strani http://www.birdlife.cz/ebw2012.html.

Hvala vsem, ki ste sodelovali pri opazovanju in vabljeni, da se nam pridružite tudi v prihodnje.

 

 

Ustvarjalni kotiček, foto: Bojana Lipej

Opazovanje obročkanja, foto: Bojana Lipej