Domov > Novice > V Škocjanskem zatoku smo obeležili Evropski dan opazovanja ptic

V Škocjanskem zatoku smo obeležili Evropski dan opazovanja ptic

Pretekli konec tedna je v 40 evropskih in osrednje-azijskih državah potekal Evropski dan opazovanja ptic, ki ga organizirajo partnerji organizacije BirdLife International. Več kot 23.000 ljubiteljev ptic in narave je v dveh dneh spremljalo selitev več kot 2,5 milijona ptic na poti v toplejše kraje.

Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije smo v okviru Evropskega dneva opazovanja ptic organizirali 9 dogodkov na vseh koncih Slovenije. 300 udeležencev je s pomočjo prostovoljcev društva v dveh dneh opazilo nekoliko manj kot 2.000 ptic! Najpogosteje opazovane vrste so bile raca mlakarica, domači golob in domači vrabec. Dogodki pa niso bili namenjeni zgolj opazovanju ptic, temveč tudi druženju in izmenjavi mnenj ter izkušenj.

Pestro dogajanje v Škocjanskem zatoku

V Naravnem rezervatu Škocjanski zatok smo pripravili opazovalno točko, na kateri so lahko obiskovalci s pomočjo teleskopov in daljnogledov opazovali ptice ter pašno živino (podolsko govedo). Pripravili smo kotiček z informativnimi publikacijami ter ozaveščali ljudi o pticah in njihovih selitvah kot tudi o vlogi in pomenu zavarovanih območij. Za najmlajše smo pripravili tudi »učilnico v naravi«, kjer so ob barvanju risb spoznali čarobni svet ptic. Dogodka se je udeležilo preko 70 ljubiteljev ptic in narave ter naključnih mimoidočih.

Najzanimivejša opazovanja

Najzanimivejše vrste, ki smo jih opazili v Škocjanskem zatoku so bile modra taščica, veliki srakoper in kravja čaplja, slednja se na območju rezervata redno pojavlja šele od leta 2009. Redno pojavljanje kravjih čapelj lahko pripišemo tudi dejstvu, da smo konec leta 2008 na območje Bertoške bonifike naselili prve pašne živali, ki nam s pašo pomagajo pri upravljanju z vegetacijo sladkovodnega dela naravnega rezervata. Za razliko od drugih vrst čapelj, ki se večinoma prehranjujejo z ribami, plazilci in dvoživkami, imajo namreč kravje čaplje na svojem jedilniku veliko raje žuželke, ki jih pobirajo izpred gobcev in nog kamarških konj in podolskega goveda.

 

Foto: Bojana Lipej
Foto: Bojana Lipej

Izvedbo dogodka v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok je sofinancirala Mestna občina Koper

MOK