Domov > Novice > Zanimiva opazovanja ptic v prvi polovici leta

Zanimiva opazovanja ptic v prvi polovici leta

Prva polovica leta 2021 se je v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok, kot običajno začela s prezimujočimi pticami. V februarju sta med racami izstopala zvonec (Bucephala clangula) in kostanjevka (Aythya nyroca), medtem ko je polslano laguno obiskala rekordno velika jata 198 prib (Vanellus vanellus). V marcu smo zabeležili novo, že 260. vrsto za rezervat in sicer tujerodnega svetega ibisa (Threskiornis aethiopicus), kar obenem predstavlja drugi podatek te vrste za Slovenijo.

Zvonec, foto: Domen StaničZvonec, foto: Domen Stanič

Ob začetku spomladanske selitve so rezervat preletele jate žerjavov (Grus grus), med katerimi je 23 osebkov tudi prenočilo v sladkovodnem močvirju. V aprilu je izstopala rekordna jata 51 malih škurhov (Numenius phaeopus), od zanimivih selivk pa velja omeniti še dva pukleža (Lymnocryptes miminus), bobnarico (Botaurus stellaris), manjšo skupino žličark (Platalea leucorodia) in trstnega cvrčalca (Locustella luscinioides). V maju so nas obiskale številne plevice (Plegadis falcinellus), opazili pa smo tudi redkega rjavoglavega srakoperja (Lanius senator), ki je bil v rezervatu zadnjič opazovan leta 2008.

Žličarke, foto: Vinka KastelicŽličarke, foto: Vinka Kastelic

Med gnezdilkami smo se razveselili ponovne vrnitve beločelega deževnika (Charadrius alexandrinus), rjave čaplje (Ardea purpurea) in sive gosi (Anser anser). Kot vsako leto so se v rezervat vrnili tudi številni gnezdeči pari navadnih (Sterna hirundo) in malih čiger (Sternula albifrons), polojnika (Himantopus himatopus), rdečenogega martinca (Tringa totanus), malega deževnika (Charadrius dubius) in čapljice (Ixobrychus minutus). Polslana laguna je letos dom tudi dvema paroma čopastih ponirkov (Podiceps cristatus).

Čapljica, foto: Iztok ZupanČapljica, foto: Iztok Zupan

Zanimiva opazovanja s fotografijami lahko redno spremljate na naši Facebook www.facebook.com/skocjanskizatok in spletni strani.