Domov > Novice > Pomladanska selitev v NR Škocjanski zatok

Pomladanska selitev v NR Škocjanski zatok

V Škocjanskem zatoku je bila prva polovica leta 2022 v znamenju velike pestrosti ptic, celo take, kot ji nismo bili priča že nekaj let. Zagotovo so temu botrovali primerni vodostaji v sladkovodnem delu rezervata, ki smo jih lahko zagotavljali po nedavni sanaciji dotrajanega praga na kanalu Ara. Ustrezen vodni nivo je v sladkovodna okolja rezervata že v februarju in marcu pritegnil lepa števila prezimujočih in selečih se vrst rac in pobrežnikov.

Desetega marca nas je presenetila zgodnja vrnitev s prezimovališč enega osebka čapljice (Ixobrychus minutus), kar verjetno predstavlja najzgodnejši podatek te vrste za Slovenijo. V drugi polovici marca so sledile številne druge selivke med katerimi so izstopali črnorepi kljunači (Limosa limosa), večje jate togotnikov (Calidris pugnax), kostanjevke (Aythya nyroca), dve dolgorepi raci (Anas acuta), številni žerjavi (Grus grus), bobnarica (Botaurus stellaris) in svatovsko obarvana modra taščica (Luscinia svecica).

Čapljica (Ixobrychus minutus), foto: Domen StaničČapljica (Ixobrychus minutus), foto: Domen Stanič

Mesec pravih redkosti pa je bil april. Dne 9. 4. 2022 smo na seznam rezervata dodali novo, že 263. vrsto, to je stepski lunj (Circus macrourus). Po redkosti sta mu sledila še citronasta pastirica (Motacilla citreola) in belovrati muhar (Ficedula albicollis), oba le 2. podatka za rezervat. Zanimiva je bila tudi najdba samice velikega žagarja (Mergus merganser) v brakični laguni. Med manj redkimi, a še zmeraj zanimivimi gosti smo v aprilu zabeležili tudi rdečo lastovko (Cecropis daurica), ribjega orla (Pandion haliaetus), štiri kaspijske čigre (Hydroprogne caspia), dve zlati prosenki (Pluvialis apricaria) ter nekaj malih škurhov (Numenius phaeopus) in pukležev (Lymnocryptes minimus).

stepski lunj (Circus macrourus), foto: Stefano ZanonStepski lunj (Circus macrourus), foto: Stefano Zanon

Tudi maj je postregel z nekaj redkimi vrstami, med katerimi je zagotovo izstopal rjavoglavi srakoper (Lanius senator, 3. podatek za rezervat), sledili pa so mu trstni cvrčalec (Locustella luscinioides), beloperute (Chlidonias leucoptera) in belolične čigre (Chlidonias hybrida), žličarke (Platalea leucorodia), plevica (Plegadis falcinellus), bela štorklja (Ciconia ciconia) ter dva Temminckova (Calidris temminckii) in srpokljuni prodniki (Calidris ferruginea). Od zgodnjih gnezdilk so nas presenetile predvsem sive gosi (Anser anser), ki so letos gnezdile s kar štirimi pari.

Zanimiva opazovanja s fotografijami lahko redno spremljate na FB strani Naravnega rezervata Škocjanski zatok: https://www.facebook.com/skocjanskizatok/ ali na spletni strani: https://www.skocjanski-zatok.org/category/novice/