Domov > Novice > Svetovni dan čebel, 20. maj

Svetovni dan čebel, 20. maj

Na današnji dan, 20. maja, že 4. leto zapored obeležujemo Svetovni dan čebel, razglašen na pobudo Slovenske čebelarske zveze. Dan je posvečen izredno pomembnim in vse bolj ogroženim žuželkam, medonosnim in divjim čebelam ter ostalim opraševalcem, od katerih sta v veliki meri odvisni tako naša hrana kot tudi biotska raznovrstnost.

Tema letošnje obeležitve je »Angažiraj se za čebele« (Bee Engaged), s katerim nas želijo opomniti, da lahko prav vsak izmed nas prispeva k svetlejši prihodnosti teh dragocenih živih bitij. Gredico, na kateri si lahko ogledate kako jim lahko pomagamo, smo uredili tudi v Škocjanskem zatoku. Postavili smo hotel za žuželke (čebele samotarke, čmrlje, pikapolonice…), kjer najdejo primeren prostor za gnezdenje in razvoj ličink, izdelali interpretativno tablo o opraševalcih, zasadili medovite rastline in zelišča, travnikov v času cvetenja ne kosimo, pokosimo jih šele, ko se čebele najejo, škropiv ne uporabljamo…

Z majhnimi dejanji lahko pomaga prav vsak izmed nas, tako da na okenski poklici, balkonu, vrtu, gredici, njivi ali travniku, poskrbi, da bodo opraševalci našli hrano in zavetje.

V Škocjanskem zatoku smo današnje dopoldne popestrili z vodenim doživljajskim sprehodom kjer smo udeležencem predstavili pisani svet opraševalcev in način izdelave hotela za žuželke s praktičnimi napotki za lastno izdelavo.

Hotel za žuželke, foto: Miroslav KastelicHotel za žuželke, foto: Miroslav Kastelic

Izvedbo dogodka je omogočila Mestna občina Koper.