Domov > Novice > RIŽANA IN CABIDOULE ZAPUŠČATA KLINIKO

RIŽANA IN CABIDOULE ZAPUŠČATA KLINIKO

in DANES JE STOPILA V VELJAVO NOVA UREDBA O NARAVNEM REZERVATU ŠKOCJANSKI ZATOK

Koper, 24. september 2013

Danes sta za Naravni rezervat Škocjanski zatok dva pomembna dogodka: kobili Rižana in Cabidoule sta po več kot dveh mesecih in pol zdravljenja zapustili kliniko Veterinarske fakultete UL, v veljavo pa stopa tudi nova Uredba o Naravnem rezervatu Škocjanski zatok. Oba nam vlivata upanje, da za oazo na pragu Kopra prihajajo boljši časi.

 
Dva meseca in pol po grozljivem dogodku v Škocjanskem zatoku sta Rižana in Cabidoule že toliko okrevali, da sta danes zapustili kliniko. Cabidoule se je zacelila zadnja globoka rana na glavi, zaradi poškodbe nosne kosti pa bo imela trajne posledice. Neposredni stroški zdravljenja bodo presegli 7.000 eurov, stroški vzpostavitve nove pašne infrastrukture pa dodatnih 3.000 eurov.

Ker možnosti ponovitve napada na kobili po dosedanjih dogodkih nikakor ne moremo izključiti, niti naravnega rezervata povsem zapreti za obisk ali preprečiti dostopa, se Rižana in Cabidoule danes nista vrnili v Škocjanski zatok, pač pa smo jima poiskali prijazen začasen dom. Ta naj še nekaj dni ostane skrivnost, da se v miru privadita na novo okolje. Takoj ko bomo lahko izključili ponovitveno nevarnost, se bosta vrnili v Škocjanski zatok, kjer smo v tem času že vzpostavili nov začasni nadstrešek in oboro, ki bosta za oskrbo živali služila do izgradnje hleva, predvidene v letu 2014. Vir travme namreč ni toliko okolje, kjer se je le-ta zgodila, pač pa njen povzročitelj. Zato ni nobenega razloga, da se kobili po izključitvi možnosti ponovitve napada ne bi spet pasli po travnikih in močvirju Škocjanskega zatoka.

Kljub temu, da je identifikacija storilca ob izvrstnem delu policije in pritisku medijev ter javnosti hitro stekla in je bila s strani tožilstva že podana obtožnica, je storilec še vedno na prostosti. V Naravni rezervat Škocjanski zatok se je po okrutnem napadu na kobili vrnil vsaj še enkrat konec julija in pri tem razžagal ročaje orodja, ki je bilo na kraju prvega dejanja. Forenzična preiskava je namreč tudi na njih odkrila njegove biološke sledi. Ob tem se lahko le čudimo navedbam v medijih, da v izvedenskem mnenju ponovitvena nevarnost ni omenjena, in upamo na čimprejšnji sodni epilog.

Danes je pričela veljati nova Uredba o Naravnem rezervatu Škocjanski zatok (Uradni list RS, št. 75/2013), s katero se nadaljuje varovanje Škocjanskega zatoka, že od leta 1998 zavarovanega z Zakonom o Naravnem rezervatu Škocjanski zatok. S sprejemom uredbe se uresničuje osnovni cilj varstva narave: ohranjanje naravnih vrednot oziroma tistih stanj in procesov v naravi, ki to zagotavljajo. Predlagana uredba pomeni tudi ukrep za ohranitev biotske pestrosti, ker se na območju nahajajo ekološko pomembno območje ter območja, ki se uvrščajo v evropsko ekološko omrežje Natura 2000 oziroma imajo status posebnega ohranitvenega območja.

Z uporabnega vidika prinaša nova uredba natančno izrisano mejo zavarovanega območja, ki zdaj vsebuje vse svoje funkcionalne dele, ter modernejši in boljši varstveni režim, v pripravo katerega smo vključili vse dosedanje izkušnje. Poleg tega določa tudi varstvene usmeritve ter pravila ravnanj v naravnem rezervatu, upravljavske naloge ter način njihovega financiranja in izvajanja nadzora.

S tem pa se priprava pravnih aktov za varstvo in upravljanje Naravnega rezervata Škocjanski zatok še ni končala. Sledi namreč priprava novega desetletnega načrta upravljanja naravnega rezervata, katerega sprejem je pričakovan v enem letu od sprejema uredbe.

Dodatne informacije:
Borut Mozetič, strokovni vodja NR Škocjanski zatok, 041 643 703, 05 626 0370, borut.mozetic@dopps.si
Nataša Šalaja, vodja NR Škocjanski zatok, 031 653 590, 01 426 5875, natasa.salaja@dopps.si

RIŽANA IN CABIDOULE ZAPUŠČATA KLINIKO, foto: arhiv DOPPS