Domov > Novice > Azijska podvrsta velike bele čaplje tudi v Škocjanskem zatoku

Azijska podvrsta velike bele čaplje tudi v Škocjanskem zatoku

Podvrsta velike bele čaplje modesta je razširjena od Indijske podceline prek vzhodne in jugovzhodne Azije do Avstralije. Natančna meja med območjema razširjenosti podvrst alba in modesta ni znana. Azijska podvrsta je manjša od evropske, medtem ko zanesljivi določevalni znaki niso dovolj dobro raziskani. (Velike) bele čaplje z rdečimi nogami, temnim kljunom in zelenkasto kožo okrog očesa so bile opazovane že v številnih evropskih državah v vseh letnih časih.

Velika bela čaplja podvrste modesta in velika bela čaplja, foto: Mirko KastelicVelika bela čaplja podvrste modesta (Egretta alba modesta) in velika bela čaplja (Egretta alba), foto: Mirko Kastelic

Iz Slovenije so doslej znana opazovanja z Dravskega polja (verjetno isti osebek več let zaporedoma) in Ljubljanskega barja. V začetku aprila (med 4. in 17. 4.) je bil en osebek te podvrste večkrat opazovan tudi v NR Škocjanski zatok.

Zaradi nedorečenosti določevalnih znakov identiteta takšnih ptic še ni bila nedvoumno ugotovljena – ob vsakem pojavu takšne čaplje vzplamti živahna debata, ali gre za pravo modesto iz Azije ali pa za običajno veliko belo čapljo s hormonskimi motnjami. To negotovost odraža tudi dejstvo, da, z izjemo Izraela, še nobena komisija za redkosti na širšem območju Evrope ni potrdila, da gre v resnici za azijsko podvrsto.

Azijska podvrsta velike bele čaplje (Egretta alba modesta), foto: Mirko Kastelic