Domov > Ponudba > Dogodki > 09. – 12. 2018

09. – 12. 2018

SEPTEMBER 2018

SEPTEMBER 2018 (sobota): Razstava DELFINI IN MORSKE PTICE
Društvo Morigenos in Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije se tokrat predstavljata z razstavo DELFINI IN MORSKE PTICE, ki je nastala v skupnem sodelovanju in bo na ogled še cel september.

Lepo vabljeni na ogled razstave! Vstop je brezplačen.
Razstavo je sofinancirala Mestna občina Koper.

15. september 2018 (sobota): S KOLESOM ALI PEŠ V NARAVO
V okviru Tedna mobilnosti 2018 Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) skupaj s Kolesarsko mrežo Obala in OŠ Elvire Vatovec Prade v soboto, 15.9.2018, organizira dogodek »S kolesom ali peš v naravo« z namenom vzpodbujanja uporabe okolju prijazne načine mobilnost in osveščanja lokalnega prebivalstva o varovanju okolja. Izvedbo dogodka sofinancira Mestna občina Koper.
Start kolesarjev bo v soboto, 15.9.2018, ob 9.00 uri na izhodiščni točki v Kopru (TIC Koper, Pretorska palača, Titov trg 3, 6000 Koper) od koder se bodo podali po kolesarski poti do Škocjanskega zatoka, kjer bo sledil bo voden ogled naravnega rezervata po 2,2 km dolgi krožni učni poti, z začetkom ob 9.30 uri.

Udeležbo na dogodku predhodno potrdite na spodaj navedeni el. pošti (število prijav je omejeno).
Dodatne informacije glede organizacije izleta:
Naravni rezervat Škocjanski zatok – el. pošta: info@skocjanski-zatok.org ali na tel. št.: 051/680-442
Kolesarska mreža Obala (vodenje kolesarskega izleta) – el. pošta: kolesarji.obala@gmail.com

15. september 2018 (sobota): V Škocjanskem zatoku ne letijo samo ptice

KDO predava in vodi: Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev
KJE: ob 18.00 v prostorih centra za obiskovalce NR Škocjanski zatok
KAJ: Na dogodku se bomo spoznali s skrivnostnimi živalmi, ki zavladajo nebu v času, ko ptice običajno počivajo – noči. Govora je namreč o netopirjih, prav posebnih sesalcih, ki so poleg ptic edini še živeči vretenčarji z razvito sposobnostjo aktivnega leta. Na predavanju se bomo spoznali z njihovimi značilnostmi in posebnostmi ter spoznali zakaj je potrebno varovati te izredne živali. Predavanju bo sledil sprehod na območju sladkovodnega dela rezervata, kjer bomo nočnim letalcem prisluškovali s pomočjo detektorjev, ki zaznajo njihove eholokacijske klice. Dogodek bo potekal v okviru Mednarodne noči netopirjev 2018.

Dodatne informacije:
Naravni rezervat Škocjanski zatok – el. pošta: info@skocjanski-zatok.org ali na tel. št.: 051/680-442
—-

OKTOBER 2018

7. oktober 2018 (nedelja): Opazovanje ptic v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok ob Evropskem dnevu opazovanja ptic
INFO: Bojana Lipej (dodatne informacije in prijave na 051 680 442)
KJE: Opazovalna točka bo v osrednji opazovalnici, na učni poti, ki poteka po obrobju sladkovodnega dela naravnega rezervata na Bertoški bonifiki, NR Škocjanski zatok, Sermin 50, Koper
KDAJ: od 9.00 do 11.00
KAJ: Evropski dan opazovanja ptic poteka ravno v času jesenskih selitev, namenjen je osveščanju javnosti o pticah selivkah, njihovih selitvenih poteh, ogroženosti in načinih varstva. Ptice selivke ne poznajo meja. Ključnega pomena je, da vzdolž njihovih več tisoč kilometrov dolgih selitvenih poteh ohranimo območja, kjer se lahko hranijo, počivajo in v miru nabirajo moči za nadaljevanje poti. Pomembna so zlasti mokrišča. Selivke pa lahko opazujemo kjerkoli, tudi v mestnem parku.
—–

NOVEMBER 2018

20. november 2018 (torek): ANTIKYTHERA, ORNITOLOŠKA POSTAJA SREDI EGEJSKEGA MORJA
PREDAVAJO: Kaja Vukotić, Katja Rutnik, Leon L. Zamuda in Rudi Kraševec
KJE: v prostorih centra za obiskovalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok, Sermin 50, Koper
KDAJ: ob 18.00 uri
KAJ: Neznani otoček v Egejskem morju, morda najbolj poznan po antičnemu mehaničnem analognem računalniku, najdenem na potopljeni ladji iz 2 stoletja p.n.š. Toda vseeno se na tem otoku nahaja ornitološka postaja, katere naloge so predvsem obročkanje ptic na selitvi in spremljanju ene največjih kolonij sredozemskega sokola na svetu. Pridružite se nam in izvedeli boste več o pticah, plazilcih in metuljih sredozemskega otočka.

—-

DECEMBER 2018

Januar 2019: (!predavanje je prestavljeno na januar 2019!): RIS V SLOVENIJI: REZULTATI RAZISKAV IN PROJEKT ZA PREPREČITEV IZUMRTJA
PREDAVA: doc. dr. Miha Krofel
KJE: v prostorih centra za obiskovalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok, Sermin 50, Koper
KDAJ: ob 18.00 uri (točen datum bo javljen naknadno in bo objavljen na spletni strani DOPPS in NRŠZ)
KAJ: Evrazijski ris je največja evropska mačka in pomemben del narave dinarskih gozdov. Vendar se slovenska populacija hitro zmanjšuje in danes ris velja za avtohtono vrsto sesalca, ki je v Sloveniji najbolj ogrožena. Genetske analize kažejo, da je populacija brez hitrega ukrepanja obsojena na izumrtje. Na predavanju boste spoznali najzanimivejše ugotovitve večletnega raziskovanja risov v slovenskih gozdovih, kaj so razlogi za njihovo današnjo ogroženost, seznanili pa se boste lahko tudi z novim mednarodnim projektom LIFE Lynx, s katerim bodo slovenski strokovnjaki in lovci poskušali preprečiti izumrtje tega skrivnostnega plenilca.
Predavanju bo sledila predstavitev filma o risu ter razgovor s snemalcem Gregorjem Šubicom.