Domov > Ponudba > Dogodki > 09. – 12. 2017

09. – 12. 2017

SEPTEMBER 2017

Nedelja, 17. september 2017: Po Porečanki v Škocjanski zatokIZLET
ORGANIZIRA: Ekipa NRŠZ, Obvezna predhodna prijava na tel. št. 05 626 03 70, e-naslov info@skocjanski-zatok.org
KJE: od Kopra dp Naravnega rezervata Škocjanski zatok, Sermin 50, Koper
KDAJ: od 9.00 do 12.00
KAJ: V okviru Tedna mobilnosti 2017 Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) skupaj s Kolesarsko mrežo Obala pripravlja kolesarski izlet »S kolesom po Porečanki v Škocjanski zatok« z namenom vzpodbujanja uporabo okolju prijazne načine mobilnost in osveščanja lokalnega prebivalstvo o varovanju okolja. Izvedbo dogodka sofinancira Mestna občina Koper.

Start kolesarjev bo ob 9.00 uri na izhodiščni točki v Kopru (pred Pretorsko palačo v Kopru) od koder se bodo podali po kolesarski poti do Škocjanskega zatoka, kjer bo v prostorih Centra za obiskovalce najprej ogled kratkega filma o Škocjanskem zatoku (z začetkom ob 10.00), sledil bo voden ogled naravnega rezervata po 2,2 km dolgi krožni učni poti.

Udeležbo na dogodku predhodno potrdite na spodaj navedeni el. pošti (število prijav je omejeno).
V primeru dežja bo dogodek v okrnjeni izvedbi, dobimo se v centru za obiskovalce NR Škocjanski zatok, kjer bomo predvajali film.

Dodatne informacije glede organizacije izleta:
Škocjanski zatok – el. pošta: info@skocjanski-zatok.org ali na tel. št.: 051/680-442
Kolesarska mreža Obala (vodenje kolesarskega izleta) – el. pošta: kolesarji.obala@gmail.com ali na tel. 031 / 329 586.
 
—–
Sobota, 30. september 2017: : Jesenski dan odprtih vrat DAN ODPRTIH VRAT
KJE: Naravni rezervat Škocjanski zatok, Sermin 50
KDAJ: od 8.00 do 18.00
KAJ: Program je objavljen na: https://www.skocjanski-zatok.org/dan-odprtih-vrat-v-skocjanskem-zatoku-30-september-2017/
 

OKTOBER 2017

Nedelja, 1. okotber 2017: Opazovalna točka v NR Škocjanski zatok od 10.00 do 13.00OPAZOVALNA TOČKA
KJE: Center za obiskovalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok, Sermin 50
KDAJ: d 10.00 do 13.00 ure
KAJ: Evropski dan opazovanja ptic poteka ravno v času jesenskih selitev, namenjen je osveščanju javnosti o pticah selivkah, njihovih selitvenih poteh, ogroženosti in načinih varstva. Ptice selivke ne poznajo meja. Ključnega pomena je, da vzdolž njihovih več tisoč kilometrov dolgih selitvenih poteh ohranimo območja, kjer se lahko hranijo, počivajo in v miru nabirajo moči za nadaljevanje poti. Pomembna so zlasti mokrišča. Selivke pa lahko opazujemo kjerkoli, tudi v mestnem parku.. DOPPS vas skupaj z BirdLife International vabi, da ob Evropskem dnevu opazovanja ptic, v soboto 30. septembra in nedeljo 1. oktobra 2017, izkoristite priložnost in spoznate osupljiv svet ptic in njihovih selitev.
 
Sreda, 25. oktober 2017: Kali in njihovo skrivno življenje PREDAVANJE
PREDAVA: Katja Poboljšaj
KJE: Center za obiskovalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok, Sermin 50
KDAJ: ob 18.30
KAJ: “Kal”, “puč” ali “lokev” so ena izmed mnogih slovenskih imen za tipično mlako, ki jo je v preteklosti na Krasu, v Beli Krajini, na Slovenski Obali in v Istri naredil človek. Kali so v teh sušnih pokrajinah skoraj edine stoječe vode. Tvorijo funkcionalno mrežo vodnih biotopov, katerih obstoj je nujen za preživetje mnogih rastlinskih in živalskih vrst, ki so vezane na življenje v vodnih in močvirskih biotopih.
 

NOVEMBER 2017

Torek, 14. november 2017: Oman PREDAVANJE
PREDAVA: Borut Rubinić
KJE: Center za obiskovalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok, Sermin 50
KDAJ: ob 18.00
KAJ: Spoznali se bomo z eno najbolj odprtih in gostoljubnih držav arabskega polotoka – Omanom. Kljub pretežno puščavskemu okolju gre za deželo z raznolikim in izredno zanimivim naravnim bogastvom, kjer ptice opazijo tudi laiki. Spoznali bomo nekaj posebnežev, ki živijo le v tem delu Arabije, obenem pa ugotavljali koliko orlov, jastrebov, štorkelj in drugih velikih ptic selivk zimo preživi na obalah Indijskega oceana in v oazah Omana ter se čisto na koncu v mislih potopili tudi pod morsko gladino, kjer je najti izjemno pestrost in bogastvo rib, morskih želv in kitov.
—–
Sobota, 25. november 2017: Slovenske ptice in ornitologi – Osrednja svečanost ob 90. Obletnici organiziranega obročkanja ptic v Sloveniji in 3. Kongres obročkovalcev ptic SlovenijePREDAVANJE
KJE: Center za obiskovalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok, Sermin 50, Koper
KAJ: Osrednja svečanost ob zaključki jubilejnega leta ob 90. Obletnici organiziranega obročkanja ptic v Sloveniji bo v soorganizaciji Prirodoslovnega muzeja Slovenije in Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije potekala v centru za obiskovalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok. Predstavljena bodo različna predavanja s področja raziskav in varstva ptic ter spremljanja njihovih selitvenih poti.

 

DECEMBER 2017

Torek, 12. december 2017: KRAJINSKI PARK STRUNJANPREDAVANJE
PREDAVA: Samanta Makovac
KJE: Center za obiskovalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok, Sermin 50
KDAJ: ob 18.00
KAJ: Krajinski park Strunjan se razkriva skozi podobe, ki jih že tisočletja ustvarja morje. Kažejo se v naravni in kulturni dediščini, ki jima je morje dalo življenje, domačini pa pomen. Na severni ga krasi 80 metrov visok flišni klif z naravnim morskim obrežjem in se preko prisojnih ter obdelanih pobočij spušča proti jugu vse do doline potoka Roja, morske lagune in še delujočih solin. Pogled z izjemnih razglednih točk v parku ob jasnem vremenu seže čez cel Tržaški zaliv in vse tja do Triglava.

—-

Morebitne spremembe bomo objavili na splteni in FB strani NR Škocjanski zatok najkasneje na dan dogodka.