Domov > Ponudba > Dogodki > 01. – 03. 2018

01. – 03. 2018

JANUAR 2018

16. januar 2018 (torek): RASTLINSKI SVET SLOVENSKE ISTRE: OD ZANICHELLIJA DO NATURE 2000
Predava: Peter Glasnović, UP FAMNIT Koper
Kdaj: ob 18.00 uri
Kaj: Flora slovenske Istre je pestra in zanimiva, saj odseva vse okoljsko-geografske značilnosti območja na prepihu med Sredozemljem in srednjo Evropo. Pestra in živahna je tudi zgodovina tega prostora, ki je zaznamovala razvoj botanike na naših tleh. Predavatelj nas bo popeljal v rastlinski svet slovenske Istre skozi zgodovino njegovega odkrivanja.

FEBRUAR 2018

Torek, 20. februar 2018 : MORSKI DATLJI? NE, HVALA!
Predava: Tina Trampuš, Zavod RS za varstvo narave, OE Piran
Kdaj: ob 18.00 uri
Kaj: Morske datlje ljudje nabirajo zaradi njihove uporabe v kulinariki, tako, da s kladivom razbijejo kamnito morsko dno. S tem uničujejo celotni živalski in rastlinski svet obalnega morja. Z uničenjem morskega dna se poruši naravno ravnovesje, ki se je oblikovalo v dolgih stoletjih ali tisočletjih, kar ogroža biotsko pestrost Sredozemskega morja. Skozi predstavitev morskih datljev in problem nabiranja, prodaje in uživanja teh prepovedanih školjk, nam bo predavateljica predstavila, kako človekove dejavnosti pod morsko gladino vplivajo na naše življenje na kopnem.

MAREC 2018

3. marec 2018 (sobota): DAN ODPRTIH VRAT V NR ŠKOCJANSKI ZATOK
—-
13. marec 2018 (torek): PTIČJE PETJE KOT SKLADATELJSKI NAVDIH Predava: Petra Vrh Vrezec, DOPPS
Kdaj: ob 18.00 uri
Kaj: Petje je ena najbolj opaznih značilnosti ptic. Na predavanju boste spoznali kako in zakaj ptice pojejo. Skupaj bomo primerjali petje ptic in petje oziroma govor človeka, prisluhnili nekaj najlepšim klasičnim skladbam odličnih skladateljev, ki jih je navdihnilo ptičje petje, in katere so bile najbolj navdih dajajoče ptice. Ali se s človeškim glasom in glasbenimi inštrumenti res lahko pristno oponaša impozantno petje ptic? Ali se je človeški govor res razvil iz oponašanja ptičjega petja, kakor domnevajo nekatere znanstvene raziskave?