Domov > Ponudba > Dogodki > 04. – 06. 2017

04. – 06. 2017

APRIL 2017

Četrtek, 13. april 2017: Čistilna akcija v NRŠZAKCIJA
ORGANIZIRA: Ekipa NRŠZ, Obvezna predhodna prijava na tel. št. 05 626 03 70, e-naslov info@skocjanski-zatok.org
KJE: Center za obiskovalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok, Sermin 50, Koper
KDAJ: od 17.00 do 19.00
KAJ: Vabimo vas, da se nam pridružite na čistilni akciji v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok. Zbor ob 17.00 uri pred Centrom za obiskovalce, kjer se bomo razdelili v več skupin in počistili odpadke, ki jih je na območje rezervata prineslo slabo vreme, pa tudi človek. Za vreče in rokavice bo poskrbljeno.
 
—–
Torek, 18. aprila 2017: : Slovensko morje je skrivna zakladnica morske biodiverzitete PREDAVANJE
PREDAVATA: prof. dr. Lovrenc Lipej in dr. Borut Mavrič
KJE: Center za obiskovalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok, Sermin 50
KDAJ: ob 18.00
KAJ: Slovensko morje je kot Noetova barka, majhno, a v tej svoji majhnosti skriva zelo pester živi svet. Nekaj tančic skrivnosti bomo, s tega še vedno premalo poznanega podvodnega sveta, odstranili na predavanju in vam tako dokazali, da je naravno bogastvo in raznolikost Slovenije izjemno tudi v njegovem podmorskem delu.
 

MAJ 2017

Torek, 16. maj 2017: Selitve ptic: naravni most med oddaljenimi svetoviPREDAVANJE
PREDAVA: dr. Al Vrezec
KJE: Center za obiskovalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok, Sermin 50
KDAJ: ob 18.00
KAJ: V letu 2017 praznujemo 90. let organizirane neprekinjene dejavnosti obročkanja ptic v raziskovalne namene v Sloveniji. Obročkanje ptic, ki se je leta 1927 pri nas začelo v okviru Ornitološkega observatorija in je danes del organizirane vseevropske mreže obročkovalskih centrov, je odgovorilo na veliko vprašanj o selitvah ptic, ki so si jih še pred 200 leti razlagali povsem drugače. S svojimi selitvami ptice povezujejo oddaljene ekosisteme na Zemlji in ravno zaradi njih sta skandinavska tajga in afriški tropski gozd povezana, zato se spremembe v enem poznajo tudi v drugem. Čeprav se med kopenskimi organizmi ne selijo le ptice, pa so ptičje selitve gotovo najbolj množičen in razsežen vsakoletni pojav, saj naj bi se na Zemlji vsako pomlad in jesen z juga proti severu in obratno selilo kar 10 milijard ptic. Na predavanju bomo spoznali kako in zakaj se ptice selijo, kako njihove selitve spremljamo ljudje in kaj ptice na njihovih selitvenih poteh ogroža.
 
Sobota, 27. maj 2017: Opazovanje in spoznavanje ptic ob Tednu slovenskih parkovOPAZOVALNA TOČKA
KJE: Center za obiskovalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok, Sermin 50
KDAJ: d 9.00 do 12.00 ure
KAJ:
Naravni rezervat Škocjanski zatok vsako leto obišče več kot 200 različnih vrst ptic. Za obiskovalce bo pripravljena opazovalna točka, kjer vam bodo ornitologi s pomočjo optičnih pripomočkov pomagali pri opazovanju in prepoznavanju značilnih vrst ptic Škocjanskega zatoka, ob tem pa predstavili še značilnosti in posebnosti, tega največjega slovenskega polslanega mokrišča. Prisrčno vabljeni!

—-

Morebitne spremembe bomo objavili na splteni in FB strani NR Škocjanski zatok najkasneje na dan dogodka.