Domov > Obisk > Infrastruktura za obisk

Infrastruktura za obisk

Naravni rezervat Škocjanski zatok skriva na tisoče čudes, ki jih lahko spoznate s pomočjo infrastrukture za obisk in pestre ponudbe, ki jo nudimo obiskovalcem. Pri nas lahko z vsemi čuti doživite izjemnost sredozemskega močvirja.

Glavna vstopna točka v Naravni rezervat Škocjanski zatok se nahaja v bližini centra za obiskovalce (Sermin 50, 6000 Koper). Po obrobju sladkovodnega močvirja Naravnega rezervata Škocjanski zatok poteka 2,2 km dolga krožna učna pot. Ob učni poti je 6 opazovališč ter večnadstropna osrednja opazovalnica, ki obiskovalcem približajo skrivnostni svet močvirja.

NRSZ_zemljevid_2560x1600Zemljevid učne poti z objekti za obisk, ki poteka po obrobju sladkovodnega močvirja.

 

CENTER ZA OBISKOVALCE

Center za obiskovalce stoji neposredno ob vstopu v naravni rezervat. S centra za obiskovalce (oznaka na zemljevidu: 1) se odpira pogled na močvirne pašnike, odprte vodne površine obdane s trstičjem, toploljubna grmišča in mlake, ki oblikujejo celo paleto življenjskih prostorov sladkovodnega dela naravnega rezervata.

V centru za obiskovalce dobite vse potrebne napotke za obisk naravnega rezervata in lahko izbirate tudi med vedno bolj pestro ponudbo naših izdelkov. Poleg recepcija so v centru tudi trgovinica, bar, dvorana in razstavni prostor, v katerem gostimo različne razstave. Za obiskovalce Škocjanskega zatoka je pred centrom urejeno parkirišče za avtomobile, (motorna) kolesa in avtobuse.

Obiskovalcem Škocjanskega zatoka nudimo številne brezplačne dogodke in različne storitve (vodeni ogledi, jahanje, najem dvorane, delavnice…). V poglavju PONUDBA so vam na voljo podrobnejše informacije.

Ob ponedeljkih je center za obiskovalce zaprt.

Center za obiskovalce, foto: Tilen BasleCenter za obiskovalce, foto: Tilen Basle

 

OSREDNJA OPAZOVALNICA

Osrednja opazovalnica je globoko v močvirju Škocjanskega zatoka. Dostop do opazovalnice je mogoč le peš, po krožni učni poti, nahaja se približno na polovici poti (1 km od centra za obiskovalce), do nje boste hodili približno pol ure.
Čudovit razgled po celotnem območju naravnega rezervata se odpira iz večnadstropne osrednje opazovalnice (oznaka na zemljevidu: 8).

Osrednja opazovalnica, foto: Tilen BasleOsrednja opazovalnica, foto: Tilen Basle

Iz kletnih prostorov lahko pogledate v podvodni svet sladkovodnega močvirja, na ogled je tudi stalna zgodovinska razstava »Koper skozi čas« (Koper z okolico od časa Rimljanov do danes).

Photo: Bia Rakar
Podvodni pogled v osrednji opazovalnici, foto: Tomaž Mihelič

Zgodovinska razstava “Koper skozi čas”, foto: Bojana Lipej

 

OPAZOVALIŠČA

Ob učni poti so na najboljših mestih postavljena opazovališča (oznake na zemljevidu: 5, 6, 7, 9, 10 in 11), zastiralne lesene stene z linami za opazovanje in fotografiranje narave. Opazovališča so opremljena z različnimi interpretativnimi vsebinami (v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku), ki obiskovalcem približajo skrivnostni svet močvirja. Iz dveh opazovališč (oznaki na zemljevidu/ hišni številki 7 in 9) se pogled odpira na polslano laguno z gnezditvenimi otočki na katerih uspevajo slanoljubne rastline. Štiri opazovališča (oznaki na zemljevidu/ hišne številke 5, 6, 10 in 11) nudijo pogled na močvirne pašnike, odprte vodne površine obdane s sestoji trstičja, toploljubna grmišča in mlake sladkovodnega dela Škocjanskega zatoka.

Opazovališče z lesenimi zastiralnimi stenami, foto: Borut MozetičOpazovališče z lesenimi zastiralnimi stenami, foto: Borut Mozetič

Skozi line lahko opazujemo ptice ne da bi jih pri tem motili, foto: Borut MozetičSkozi line lahko opazujemo ptice ne da bi jih pri tem motili, foto: Borut Mozetič

 

UČNA POT POD ANKARANSKO VPADNICO

Krajša pot (okoli 500 m) za sprehajalce iz središča Kopra je tudi ob brakičnem delu rezervata pod ankaransko vpadnico.

Mestni vstopni objekt predstavlja sekundarno vstopno točko v rezervat, in sicer na drugi strani Škocjanskega zatoka, ob vstopu z ankaranske vpadnice.

Opazovalni stolp pod ankaransko vpadnico je manjša opazovalnica, ki omogoča opazovanje brakičnega dela rezervata z lokacije ob neposredni bližini mesta.

Opazovalni stolp pod ankaransko vpadnico, foto: Tilen BasleOpazovalni stolp pod ankaransko vpadnico, foto: Tilen Basle