Domov > Obisk > Osnovne informacije

Osnovne informacije

Naravni rezervat Škocjanski zatok je za javnost odprt po odpiralnem času, ki je objavljen na spletni strani.

Vstop v naravni rezervat je za individualne obiskovalce prost. Za vse skupine z več kot desetimi obiskovalci in za vse šolske skupine (oziroma vse formalno izobraževalne skupine, od vrtcev do podiplomskih študentov, ne glede na število obiskovalcev v skupini) je vodenje obvezno. Vodenje skupin poteka po obvezni predhodni najavi (vsaj 7 dni) in rezervaciji termina, izvaja pa ga upravljavec rezervata za plačilo.

Spoznavanje in doživljanje naravnega rezervata trenutno poteka na Bertoški bonifiki in na območju pod ankaransko vpadnico. Obiskovalci lahko v rezervat vstopite in si ga ogledate peš s krožne učne poti in posebej urejenih opazovališč. Obisk s kolesom ni dovoljen, razen po označeni kolesarski stezi (Pot zdravja in prijateljstva – Porečanka/Parenzana), ki poteka po robu rezervata. Obiskovalci so ob obisku dolžni upoštevati kodeks vedenja v rezervatu, ki je namenjen temu, da je vsak obiskovalec naravnega rezervata prijazen tako naravi kot tudi ostalim obiskovalcem.

Več o obiskovanju Naravnega rezervata Škocjanski zatok si lahko preberete v Pogojih obiskovanja.

Kako do nas?

Glavni vhod v Naravni rezervat Škocjanski zatok je na Bertoški bonifiki. Hitro cesto Ljubljana-Koper zapustite na odcepu Bertoki/Bertocchi. Iz krožišča se usmerite desno, po bertoški vpadnici proti bazi AMZS/ Luki Koper ter na prvem krožišču zavijete levo v naravni rezervat, ki ga že pred tem vidite na svoji levi strani.

TRAJNOSTNI PRIHODI

V ŠKOCJANSKI ZATOK – CENTER ZA OBISKOVALCE

Škocjanski zatok leži neposredno ob daljinski kolesarski poti Porečanki/Parenzani), ki ga povezuje z železniško in avtobusno postajo v Kopru in vso slovensko Obalo. Ob vseh cestnih vpadnicah so kolesarske steze, ki omogočajo varne prihode iz smeri Kopra in Ankarana. Za varno parkiranje je poskrbljeno v kolesarnici za 24 koles.
Okoli naravnega rezervata je pločnik, od avtobusne in železniške postaje je do centra za obiskovalce približno 30-40 minut hoje, z najbližjega postajališča el. avtobusa pa le slabih 5 minut. Učna pot pod ankaransko cesto je dostopna tudi iz središča Kopra.
Z novo avtobusno linijo L10 je Škocjanski zatok od 1.9.2020 povezan s središčem Kopra, ob koncu tedna pa tudi z avtobusno in železniško postajo v Kopru. Najbližja izstopna postaja je Sermin GORC III, od centra za obiskovalce oddaljena le slabih 5 minut hoje. Vozni red avtobusov L10 je na voljo na tej povezavi.

 

V KOPER

Z vlakom je Koper povezan z vso Slovenijo (vozni red), z železniške postaje pa lahko do vhoda v zatok nadaljujete peš, s kolesom ali z električnim avtobusom do postajališča Sermin GORC III v neposredni bližini centra za obiskovalce.

Avtobusna postaja Koper je hkrati povezava s slovensko Obalo (vozni red) kot tudi osrednjo Slovenijo (vozni red), s postaje, ki je tik ob železniški, pa lahko v Škocjanski zatok nadaljujete na prej opisane načine.

Oglejte si Škocjanski zatok na večji karti

Kontaktni podatki:

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije
(DOPPS)
Naravni rezervat Škocjanski zatok
Sermin 50, 6000 Koper
Tel.: 05/ 62 60 370
E-pošta: info@skocjanski-zatok.org