Domov > Novice > Žličarka z “osebno izkaznico” na nogi

Žličarka z “osebno izkaznico” na nogi

V nedeljo, 18.4.2021, je naravoslovna fotografinja in redna obiskovalka Naravnega rezervata Škocjanski zatok, Duša Vadnjal, v polslani laguni fotografirala skupino žličark (Platalea leucorodia), med kateremi je bila ena tudi obročkana.

Bel obroček s kodo na njeni desni nogi nam je omogočil vpogled v njeno življenje. Razkril nam je podatek, da je bila leta 2017 obročkana na Madžarskem. K nam, v Škocjanski zatok, pa je prišla iz Tunizije, kjer je prezimovala, nazadnje so jo tam opazili 22.1.2021.

Selitve ptic so kar dobro raziskane, pa vendar se še vedno pojavljajo določene neznanke. Eden izmed načinov, da pridemo do novih podatkov in spoznanj, je tudi obročkanje ptic. Ptica, ki ima na nogi obroček, nosi s seboj informacijo o svoji osebni izkaznici, v katero spadajo različni biometrični podatki (dolžina peruti, teža itn.), podatki o starosti, spolu, datumu in kraju obročkanja. S pomočjo podatkov o najdbah obročkanih ptic, ki se zbirajo v nacionalnih centrih (kot na primer Prirodoslovni muzej Slovenije) in Euring-u, pa se lahko ugotovi še marsikaj zanimivega.

Če boste opazili ptico z obročkom na nogi, nam podatke (kraj, datum opazovanja, oznaka na obročku, fotografija ptice) lahko posredujete in tako pomagate razkriti še kakšno zanimivost o selitvah ptic. Vsak podatek je pomemben in zanimiv.

Žličarka z obročkom, foto: Duša VadnjalŽličarka z obročkom, foto: Duša Vadnjal