Domov > Novice > Svetovni dan čebel

Svetovni dan čebel

Danes obeležujemo šesti svetovni dan čebel in ostalih opraševalcev.

Dan je posvečen izredno pomembnim in vse bolj ogroženim žuželkam, medonosnim in divjim čebelam ter ostalim opraševalcem, od katerih sta v veliki meri odvisni tako naša hrana kot tudi biotska raznovrstnost.

V Naravnem rezervatu Škocjanski zatok smo leta 2021 postavili hotel za žuželke, kjer najdejo primeren prostor za gnezdenje in razvoj ličink, izdelali interpretativno tablo o opraševalcih, zasadili medovite rastline in zelišča, travnikov v času cvetenja ne kosimo, ob Dnevu sajenja medovitih rastlin zasajamo avtohtona medovita drevesa.

V sodelovanju z lokalnim čebelarjem smo lani postavili še poskusni panj s čebeljo družino, z namenom ugotavljanja medonosnosti Škocjanskega zatoka, sicer botanično pestrega območja.

Foto: Daša Stavber, Vinka Kastelic, Miroslav Kastelic in Tina BelejFoto: Daša Stavber, Vinka Kastelic, Miroslav Kastelic in Tina Belej

Z majhnimi dejanji lahko opraševalcem pomaga prav vsak izmed nas.
Na okenski polici, balkonu, vrtu, gredici, njivi ali travniku, poskrbimo, da bodo opraševalci našli hrano (medovite rastline) in zavetje; travnikov v času cvetenja ne kosimo; če imamo možnost, postavimo hotel zažuželke; škorpiv ne uporabljamo oz. uporabimo takšna, ki opraševalcem ne škodujejo…

Več o svetovnem dnevu čebel na spodnji povezavi:
www.gov.si/zbirke/projekti-in-programi/svetovni-dan-cebel