Domov > Novice > Študenti v Škocjanskem zatoku

Študenti v Škocjanskem zatoku

V zadnjem desetletju se pogosto dogaja, da mnogi profesorji in asistenti različnih naravoslovnih fakulet iz različnih univerz organizirajo terenske vaje in druge študijske dejavnosti v Škocjanskem zatoku. Pri mnogih dejavnostih sodelujejo tudi zaposleni iz Škocjanskega zatoka.

Ena izmed zadnjih takih izvedb so bile terenske vaje iz predemeta Biotska globalizacija v morjih in oceanih, ki jo na FAMNIT v Kopru poučuje prof. dr. Lovrenc Lipej z asistentom mag. Domnom Trkovim. Enajstega januarja, so si tako domači in tuji študenti (prek izmenjave Erazmus) v enem izmed najbolj mrzlih dni v zadnjih letih ogledali širše območje Škocjanskega zatoka in spoznali tujerodne vrste, ki prebivajo v tem naravnem rezervatu ter procese naseljevanja.

Škocjanski zatok je umetnega nastanka, poleg tega ga na eni strani omejuje Luka Koper, na drugi pa mesto Koper. Čeprav gre za naravni rezervat, najdemo na robu zatoka mnoge morske vrste, ki so izkoristile prazne življenjske niše in se naselile po morski poti v zatok.

Zahodni del zatoka od glavne avtobusne postaje pa vse do nakupovalnega središča Supernova, in iztok v morski kanal sta s tega vidika zanimiva predela, ki ponujata možnost dodatnih, predvsem pa zelo aktualnih izobraževalnih vsebin, ki jih lahko to izjemno obmorsko mokrišče izven ustaljenih učnih poti ponuja obiskovalcem.

Gambuzija (Gambusia holbrooki), foto: Paul VeenvlietTujerodna vrsta ribe – Gambuzija (Gambusia holbrooki), foto: Paul Veenvliet