Domov > Novice > Orlova “osebna izkaznica” je bila razvozlana

Orlova “osebna izkaznica” je bila razvozlana

Ribji orel, med najbolj fotografiranimi pticami Škocjanskega zatoka v septembru in oktobru 2022, je postal svojevrstni izziv tudi zaradi obročka na nogi. Kovisnki obroček z edinstveno kodo namreč omogoči vpogled v njegovo življenje.

Fotografinji Duši Vadnjal je uspelo posneti in prebrati kodo na obročku. Podatke je posredovala Obročkovalnemu centru v Sloveniji in prejela povratne informacije.
Ugotovili so, da je bil ribji orel kot mladič (Pull*1) konec junija 2022 obročkan na Finskem, in sicer 1.884 km zračne razdalje od NR Škocjanski zatok.

Selitve ptic so kar dobro raziskane, pa vendar se še vedno pojavljajo določene neznanke. Eden izmed načinov, da pridemo do novih podatkov in spoznanj, je tudi obročkanje ptic. Ptica, ki ima na nogi obroček, nosi s seboj informacijo o svoji osebni izkaznici, v katero spadajo različni biometrični podatki (dolžina peruti, teža itn.), podatki o starosti, spolu, datumu in kraju obročkanja. S pomočjo podatkov o najdbah obročkanih ptic, ki se zbirajo v nacionalnih centrih (kot na primer Prirodoslovni muzej Slovenije) in Euring-u, pa se lahko ugotovi še marsikaj zanimivega.

Če boste opazili ptico z obročkom na nogi, nam podatke (kraj, datum opazovanja, oznaka na obročku, fotografija ptice) lahko posredujete in tako pomagate razkriti še kakšno zanimivost o selitvah ptic. Vsak podatek je pomemben in zanimiv.