Domov > Novice > Ptičja gripa

Ptičja gripa

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so novembra 2016 sporočili, da se je v Evropi ponovno pojavila ptičja gripa oz. aviarna influenca (HPAI) podtipa H5N8. Januarja 2017 je bila potrjena tudi v Sloveniji.

Najprej je bila bolezen potrjena na Madžarskem pri labodu grbcu (Cygnus olor), čez nekaj dni pa so madžarske oblasti obvestile Evropsko komisijo še o pojavu gripe na več kot 10.000 puranih. Poljska je Komisijo o potrditvi gripe pri prostoživečih pticah obvestila 7. novembra, ko so našli okoli 50 mrtvih ptic. Pri prostoživečih pticah so virus zatem potrdili tudi na Hrvaškem, v Nemčiji, Švici in Avstriji, v začetku januarja 2017 tudi v Sloveniji.

Na ribnikih v Pragerskem so od 30. 12. 2016 do 1. 1. 2017 poginili trije labodi grbci (Cygnus olor), pri vseh treh osebkih je bil potrjen patogeni virus aviarne influence (HPAI) podtipa AI H5N8.

Na podlagi dosedanjih ugotovitev se predvideva, da gre za začetek kroženja virusov aviarne influence . Prav tako je verjetno, da se bo virus pojavil v drugih državah članicah EU.

Glede na to, da se bolezen trenutno pojavlja predvsem pri prostoživečih pticah, Ministrstvo in Evropska komisija pozivata med drugimi tudi ornitologe in ljubitelje ptic, da pozorno spremljajo spremembe v populacijah prostoživečih ptic v naravi (pogini, nenavadno obnašanje) in o vsaki spremembi nemudoma obvestijo Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Čeprav je visoko patogeni virus aviarne influence podtipa H5N8 zelo patogen za ptice, po mnenju EFSA predstavlja zelo nizko tveganje za ljudi. Kljub temu vas opozarjamo, da se ne dotikajte obolelih ptic ali mrtvih živali. V primeru, da opazite množični pogin ptic, nemudoma pokličite telefonsko številko 112, Center za obveščanje, kjer vas bodo usmerili na dežurnega veterinarja pristojnega Območnega urada Veterinarske uprave RS. Vaše sodelovanje je potrebno, saj je s hitro prijavo pogina večja verjetnost, da pridemo do ustreznih vzorcev in ugotovimo vzrok pogina. Seveda je ptičja gripa samo eden izmed številnih možnih vzrokov pogina prosto živečih ptic. Obolelih ali mrtvih ptic se ne dotikajte.

 

Poginuli labod vir: Wikimedia Commons, geograph-org-uk, foto: Albert BridgePoginuli labod vir: Wikimedia Commons, geograph-org-uk, foto: Albert Bridge