Domov > Novice > Zanimiva opazovanja ptic v prvi polovici leta

Zanimiva opazovanja ptic v prvi polovici leta

V prvi polovici leta 2020 smo v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok zabeležili več zanimivosti. V januarju smo v sestojih trstičja na območju Bertoške bonifike potrdili ponovno prezimovanje tamariskovke (Acrocephalus melanopogon). Akustični popisi mokoža (Rallus aquaticus) so pokazali, da v NRŠZ letos gnezdi okoli 10 parov te skrivnostne ptice.

Spomladanska selitev je postregla z novo, že 258. vrsto ptice za rezervat, in sicer strmoglavcem (Morus bassanus), ki je bil konec aprila opažen v polslani laguni. V maju smo tako kot lani ponovno opazovali en osebek kamenjarja (Arenaria interpres), kar predstavlja drugi podatek te vrste za NRŠZ. Med redkejšimi preletniki smo opazovali tudi več pukležev (Lymnocryptes minutus), jezerskega martinca (Tringa stagnatilis) in Temminckovega prodnika (Calidris temminckii).

V gnezditveni sezoni smo se najbolj razveselili ponovne vrnitve beločelega deževnika (Charadrius alexandrinus), ki je na območju rezervata zadnjič gnezdil leta 2008. V maju smo v polslani laguni našli gnezdo in opazovali do šest osebkov te redke vrste. Laguna je postregla tudi z drugo zanimivo gnezdilko, sabljarko (Recurvirostra avosetta), ki letos v NRŠZ gnezdi s tremi pari. Do sedaj smo zabeležili tudi gnezditev 105 parov navadne čigre (Sterna hirundo), 14 parov male čigre (Sternula albifrons), 36 parov polojnika (Himantopus himantopus), 6 parov rdečenogega martinca (Tringa totanus) in okrog 10 parov malega deževnika (Charadrius dubius). Na sladkovodnem delu tudi letos gnezdita rjava čaplja (Ardea purpurea) in siva gos (Anser anser).

Sabljarka (Recurvirostra avosetta) na gnezdu, foto: Aleš Marsič

Zanimiva opazovanja s fotografijami lahko redno spremljate na FB strani Naravnega rezervata Škocjanski zatok: www.facebook.com/skocjanskizatok ali na spletni strani