Domov > Novice > Ptica z »osebno izkaznico« na nogi

Ptica z »osebno izkaznico« na nogi

V ponedeljek, 28. novembra 2016, sta Vinka in Mirko Kastelic na polslani laguni Škocjanskega zatoka opazila prav posebno veliko belo čapljo (Casmeradius albus oz. Ardea alba). Rdeč obroček s kodo na njeni nogi nam je namreč omogočil vpogled v njeno življenje, razkril nam je podatek, da je prišla z Madžarske, podrobnejše informacije pa še čakamo …

Velika bela čaplja z obročkom, foto: Vinka KastelicVelika bela čaplja z obročkom, foto: Vinka Kastelic

Obroček na nogi je kot "osebna izkaznica", foto: Vinka KastelicObroček na nogi je kot “osebna izkaznica”, foto: Vinka Kastelic

Selitve ptic so kar dobro raziskane, pa vendar se še vedno pojavljajo določene neznanke. Eden izmed načinov, da pridemo do novih podatkov in spoznanj, je tudi obročkanje ptic. Ptica, ki ima na nogi obroček, nosi s seboj informacijo o svoji osebni izkaznici, v katero spadajo različni biometrični podatki (dolžina peruti, teža itn.), podatki o starosti, spolu, datumu in kraju obročkanja. S pomočjo podatkov o najdbah obročkanih ptic, ki se zbirajo v nacionalnih centrih (kot na primer Prirodoslovni muzej Slovenije) in Euring-u, pa se lahko ugotovi še marsikaj zanimivega.

Če boste opazili ptico z obročkom na nogi, nam podatke (kraj, datum opazovanja, oznaka na obročku, fotografija ptice) lahko posredujete in tako pomagate razkriti še kakšno zanimivost o selitvah ptic. Vsak podatek je pomemben.

Na dnevu odprtih vrat v Naravnem rezervatu Škocjasnki zatok, ki bo v soboto, 4. marca 2017, boste lahko v živo videli, kako poteka obročkanje ptic, pridobivanje biometričnih podatkov in še veliko več. Pri lovu in obročkanju ptic lahko najdemo tudi izredno redke in zanimive vrste.

Vinki in Mirku Kastelic se zahvaljujemo za podatke in fotografije.