Domov > Ponudba > Dogodki > 2019

2019

JANUAR 2019

Januar 2019: (točen datum bo javljen naknadno): RIS V SLOVENIJI: REZULTATI RAZISKAV IN PROJEKT ZA PREPREČITEV IZUMRTJA
PREDAVA: doc. dr. Miha Krofel
KJE: v prostorih centra za obiskovalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok, Sermin 50, Koper
KDAJ: ob 18.00 uri (točen datum bo javljen naknadno na spletni strani DOPPS in NRŠZ)
KAJ: Evrazijski ris je največja evropska mačka in pomemben del narave dinarskih gozdov. Vendar se slovenska populacija hitro zmanjšuje in danes ris velja za avtohtono vrsto sesalca, ki je v Sloveniji najbolj ogrožena. Genetske analize kažejo, da je populacija brez hitrega ukrepanja obsojena na izumrtje. Na predavanju boste spoznali najzanimivejše ugotovitve večletnega raziskovanja risov v slovenskih gozdovih, kaj so razlogi za njihovo današnjo ogroženost, seznanili pa se boste lahko tudi z novim mednarodnim projektom LIFE Lynx, s katerim bodo slovenski strokovnjaki in lovci poskušali preprečiti izumrtje tega skrivnostnega plenilca.
Predavanju bo sledila predstavitev filma o risu ter razgovor s snemalcem Gregorjem Šubicom.
—–

FEBRUAR 2019

19. februar 2019 (torek): Skrivnostno življenje flebotomskih muh
PREDAVA: dr. Vladimir Ivović
KJE: KOPER, Prostori centra za obiskovalce NR Škocjanski zatok, Sermin 50, Koper
KDAJ: ob 18.00
KAJ: Flebotomine, žuželke reda dvokrilcev (Diptera), so globalno pomembni vektorji povzročiteljev bolezni, ki vplivajo tako na živali kot na ljudi. Ti majhni krvosesi so edini naravni prenašalci praživali (Protozoa) iz rodu Leishmania, parazitskih povzročiteljev lišmanioze ter obenem tudi vektorji flebovirusov kot so toskanski, neapeljski in siciljski virus, ki povzročajo flebotomsko mrzlico. Mediteran je primeren habitat flebotomskih muh in se z njimi srečamo vsakič, ko gremo na počitnice na morje.
—–

MAREC 2019

20. marec 2019 (sreda): UGANDA – ko ptice povežejo ljudi
PREDAVA: Tilen Basle
KJE: KOPER, Prostori centra za obiskovalce NR Škocjanski zatok, Sermin 50, Koper
KDAJ: ob 18.00
KAJ: Nekega avgusta se je skupina dijakov iz Slovenije in Romunije odpravila na avanturo življenja. Obiskali so Ugando s ciljem spoznavanja ptic, ljudi, običajev in kulture. Kaj so našli, kaj so videli in kaj so se naučili boste izvedeli na predavanju.

22. marec 2019 (petek): 14. slikarski Ex-Tempore »NAŠA NARAVNA DEDIŠČINA«
Svetovni dan voda bomo obeležili s 14. SLIKARSKIM EX – TEMPOROM, ki ga organizirata OŠ Elvire Vatovec Prade in Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije v sodelovanju z Društvom likovnih pedagogov Primorja
Ex – tempore bo potekal v petek, 22.3.2019, na območju Naravnega rezervata Škocjanski zatok, od 9.00 do 12.30 ure.

Udeležili se ga bodo učenci tretje triade osnovnih šol Primorsko – Kraške regije, slikarska skupina Andragoškega društva Morje Univerze za tretje življenjsko obdobje Izola, fotografska skupina Andragoškega društva Morje Univerze za tretje življenjsko obdobje Izola in slikarska skupina Solinar iz Pirana.

Otvoritev razstave bo v petek, 22.3.2019 ob 12.30, v prostorih Centra za obiskovalce NR Škocjanski zatok, kjer bomo podelili tudi priznanja.

Veseli bomo vašega obiska, tako med likovnim ustvarjanjem kot na otvoritvi razstave.

Izvedbo 14. slikarskega Ex – tempora sofinancira Mestna občina Koper.

——-

MAJ 2019

Obeležitev tedna parkov Ornitološka točka v Škocjanskem zatoku
VODI: Bojana Lipej
KJE: Naravni rezervat Škocjanski zatok, Center za obiskovalce, Sermin 50, Koper
KDAJ: datum bo objavljen naknadno na spletni strani NRŠZ, od 9.00 do 13.00
KAJ
: Ob Evropskem dnevu parkov bo v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok organizirana ornitološka točka, kjer bodo zaposleni v rezervatu dajali obiskovalcem informacije o Škocjanskem zatoku in njegovi biotski pestrosti, hkrati pa bodo opazovalci imeli možnost opazovanja ptic z optičnimi pripomočki (spektiv in daljnogled).
—–

OKTOBER 2019

3. oktober 2019 (sobota): Opazovanje ptic v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok

INFO.: Bojana Lipej (dodatne informacije na 051 680 442)
KJE: Opazovalna točka bo v osrednji opazovalnici, na učni poti, ki poteka po obrobju sladkovodnega dela naravnega rezervata na Bertoški bonifiki, NR Škocjanski zatok, Sermin 50, Koper
KDAJ: od 9.00 do 11.00
KAJ: Evropski dan opazovanja ptic poteka ravno v času jesenskih selitev, namenjen je osveščanju javnosti o pticah selivkah, njihovih selitvenih poteh, ogroženosti in načinih varstva. Ptice selivke ne poznajo meja. Ključnega pomena je, da vzdolž njihovih več tisoč kilometrov dolgih selitvenih poteh ohranimo območja, kjer se lahko hranijo, počivajo in v miru nabirajo moči za nadaljevanje poti. Pomembna so zlasti mokrišča. Selivke pa lahko opazujemo kjerkoli, tudi v mestnem parku.

15. oktober 2019 (torek): predavanje “Svet Severozahodnega Pacifika (ZDA)
PREDAVA: Maruška Lenarčič
KJE: Center za obiskovalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok, Sermin 50, KOPER
KDAJ: ob 18.00
KAJ: »Potovanje ob Tihomorski obali, vse od Seattla pa do Kalifornije in skokom v pol puščavski svet, je bilo eno samo presenečenje, osupljivo lepa in raznovrstna naravna priobalna prostranstva so bila navdušujoča, pogledi na zasnežene vulkanske gore očarljivi, prav tako tudi peščene sipine, mnoga jezera……« je povedala predavateljica. Pridružite se nam na predavanju in spoznali boste še marsikaj več.

—–

NOVEMBER 2019

19. november 2019 (torek): predavanej “Po narodnih parkih vzhodne Poljske
PREDAVATA: Sara Cernich in Domen Stanič
KJE: Center za obiskovalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok, Sermin 50, KOPER
KDAJ: ob 18.00
KAJ: Med letoma 2016 in 2019 sta avtorja trikrat obiskala vzhodno Poljsko, točneje narodne parke Bialowieza, Biebrza in Polesie. Med raziskovanjem zadnjih ostankov evropske prvobitne narave sta naletela na številne redke in zanimive živali kot so zober, volk, bober, bradata sova in številne druge ptice. Na predavanju bo govora tako o živalih kot tudi o rastlinskem svetu in raznolikih življenjskih okolji teh narodnih parkov.

—–

DECEMBER 2019

10. december 2019 (torek): Tečaj prepoznanja vodnih ptic
PREDAVA: Luka Božič
KJE: Center za obiskovalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok, Sermin 50, KOPER
KDAJ: ob 18.00
KAJ: V okviru priprav na zimsko štetje vodnih ptic (IWC) bomo organizirali predavanje, na katerem bomo spoznali race, gosi, čaplje in druge vodne ptice, ki jih v zimskem obdobju lahko opazujemo na naših vodah. Naučili se bomo kako jih najlaže prepoznamo, kako ločimo samico od samca, kakšno je njihovo vedenje, hkrati pa bomo spoznali metodo in rezultate prejšnjih popisov.