Domov > Ponudba > Dogodki > 01. – 03. 2019

01. – 03. 2019

JANUAR 2019

Januar 2019: (točen datum bo javljen naknadno): RIS V SLOVENIJI: REZULTATI RAZISKAV IN PROJEKT ZA PREPREČITEV IZUMRTJA
PREDAVA: doc. dr. Miha Krofel
KJE: v prostorih centra za obiskovalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok, Sermin 50, Koper
KDAJ: ob 18.00 uri (točen datum bo javljen naknadno na spletni strani DOPPS in NRŠZ)
KAJ: Evrazijski ris je največja evropska mačka in pomemben del narave dinarskih gozdov. Vendar se slovenska populacija hitro zmanjšuje in danes ris velja za avtohtono vrsto sesalca, ki je v Sloveniji najbolj ogrožena. Genetske analize kažejo, da je populacija brez hitrega ukrepanja obsojena na izumrtje. Na predavanju boste spoznali najzanimivejše ugotovitve večletnega raziskovanja risov v slovenskih gozdovih, kaj so razlogi za njihovo današnjo ogroženost, seznanili pa se boste lahko tudi z novim mednarodnim projektom LIFE Lynx, s katerim bodo slovenski strokovnjaki in lovci poskušali preprečiti izumrtje tega skrivnostnega plenilca.
Predavanju bo sledila predstavitev filma o risu ter razgovor s snemalcem Gregorjem Šubicom.
—–

FEBRUAR 2019

19. februar 2019 (torek): Skrivnostno življenje flebotomskih muh
PREDAVA: dr. Vladimir Ivović
KJE: KOPER, Prostori centra za obiskovalce NR Škocjanski zatok, Sermin 50, Koper
KDAJ: ob 18.00
KAJ: Flebotomine, žuželke reda dvokrilcev (Diptera), so globalno pomembni vektorji povzročiteljev bolezni, ki vplivajo tako na živali kot na ljudi. Ti majhni krvosesi so edini naravni prenašalci praživali (Protozoa) iz rodu Leishmania, parazitskih povzročiteljev lišmanioze ter obenem tudi vektorji flebovirusov kot so toskanski, neapeljski in siciljski virus, ki povzročajo flebotomsko mrzlico. Mediteran je primeren habitat flebotomskih muh in se z njimi srečamo vsakič, ko gremo na počitnice na morje.
—–

MAREC 2019

20. marec 2019 (sreda): UGANDA – ko ptice povežejo ljudi
PREDAVA: Tilen Basle
KJE: KOPER, Prostori centra za obiskovalce NR Škocjanski zatok, Sermin 50, Koper
KDAJ: ob 18.00
KAJ: Nekega avgusta se je skupina dijakov iz Slovenije in Romunije odpravila na avanturo življenja. Obiskali so Ugando s ciljem spoznavanja ptic, ljudi, običajev in kulture. Kaj so našli, kaj so videli in kaj so se naučili boste izvedeli na predavanju.

22. marec 2019 (petek): 14. slikarski Ex-Tempore »NAŠA NARAVNA DEDIŠČINA«
Svetovni dan voda bomo obeležili s 14. SLIKARSKIM EX – TEMPOROM, ki ga organizirata OŠ Elvire Vatovec Prade in Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije v sodelovanju z Društvom likovnih pedagogov Primorja
Ex – tempore bo potekal v petek, 22.3.2019, na območju Naravnega rezervata Škocjanski zatok, od 9.00 do 12.30 ure.

Udeležili se ga bodo učenci tretje triade osnovnih šol Primorsko – Kraške regije, slikarska skupina Andragoškega društva Morje Univerze za tretje življenjsko obdobje Izola, fotografska skupina Andragoškega društva Morje Univerze za tretje življenjsko obdobje Izola in slikarska skupina Solinar iz Pirana.

Otvoritev razstave bo v petek, 22.3.2019 ob 12.30, v prostorih Centra za obiskovalce NR Škocjanski zatok, kjer bomo podelili tudi priznanja.

Veseli bomo vašega obiska, tako med likovnim ustvarjanjem kot na otvoritvi razstave.

Izvedbo 14. slikarskega Ex – tempora sofinancira Mestna občina Koper.