Domov > Novice > Kraj za spoznavanje in doživljanje narave … a tako, da bo prav!

Kraj za spoznavanje in doživljanje narave … a tako, da bo prav!

Kraj za spoznavanje in doživljanje narave … a tako, da bo prav!

V okviru projekta IMPRECO (INTERREG ADRION 2014-2020) smo v preteklem letu začeli z izvedbo pilotne akcije za izboljšanje razumevanja in izkušenj obiskovalcev pri spoznavanju in doživljanju narave v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok, ob izzivih, ki jih ima naravni rezervat v urbanem okolju.

»Zabavni« kodeks vedenja
Pravila vedenja, zapletene člene iz zakonodaje, v naravnem rezervatu smo prikazali na preprostejši način, z zabavnimi ilustracijami na izobraževalnih tablah in v zgibanki.

Stripovski prikaz pravil vedenja, foto: Bojana Lipej

 

Didaktične igre za boljšo izkušnjo obiskovalcev
Zamislili smo si tudi nekaj didaktičnih iger, kot so igra spomin s ptičjimi pari, vrtljive kocke s prikazom razvojnih faz različnih živalskih vrst in igra skok v daljino, kjer se lahko preizkusite, če v tej disciplini preskočite nekaj rekordov iz živalskega sveta.

Skok v daljino, ste se že preizkusili? foto: Polonca Peterca

 

Obogatitev izobraževalnega programa
Razvili smo tudi nekaj novih didaktičnih pripomočkov za delo z učenci in dijaki, kot na primer umeščanje značilnih živali naravnega rezervata v življenjska okolja v različnih letnih časih, prikaz prehranjevanja pobrežnikov ter rac in gosi, selitev ptic, ter maketi nastanka in obnove Škocjanskega zatoka. Slednji so dobri pripomočki tudi za slepe in slabovidne obiskovalce.

Podrobnejše informacije so objavljene na projektni podstrani: Pilotna akcija projekta IMPRECO, kjer je objavljen tudi pdf zgibanke s pravili vedenja v naravnem rezervatu.