Domov > Novice > Napredek gradnje objektov v NRŠZ

Napredek gradnje objektov v NRŠZ

Gradnja objektov v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok uspešno napreduje. Na javnem razpisu izbrani izvajalec del Adriaing d.o.o. iz Kopra je že uspešno zaključil z montažo konstrukcije centra za obiskovalce, ki (počasi) že pridobiva končno podobo. V maju 2015 so predstavniki CI produkta in Adriainga zaključili s postavljanjem zunanje lesene obloge (fasade) objekta. V notranjosti objekta že potekajo obrtniška in instalacijska dela (namestitev prezračevalnih in ogrevalnih sistemov, vodovodne ter električne inštalacije itn.), hkrati izvajalci postavljajo tudi predelne stene, pode in strope, tako tudi notranjost centra počasi pridobiva svojo/končno podobo.

Zunanja lesena obloga (fasada) centra za obiskovalce, foto: Borut Mozetič Zunanja lesena obloga (fasada) centra za obiskovalce, foto: Borut Mozetič

Poskrbeli smo za gnezda/zarod

Na centru za obiskovalce (pročelje usmerjeno proti Bertoški bonifiki) je bilo nameščenih deset gnezdilnic za hudornike. Na hlevu bodo nameščene tudi gnezdilnice za poljskega vrabca, veliko sinico in plavčka. Prostor v hlevu, ki je namenjen spravilu sena pa je zasnovan tako, da bodo na prečnih tramovih v bodoče lahko gnezdile tudi kmečke in mestne lastovke. V bližini centra za obiskovalce bo izvedena tudi gnezdilna stena, v kateri bodo lahko gnezdile breguljke in čebelarji.

Gnezdilnica za hudournike

Gnezdilnice za hudournike vgrajene v zunanjo leseno oblogo centra za obiskovalce, foto: Borut Mozetič

Ptice se ne pustijo motiti

Kljub gradnji objektov izvajamo redne monitoringe ptic, kartirne popise gnezdilk in obročkanje mladičev ciljnih vrst (kot sta navadna čigra in polojnik) z barvnimi obročki. Med popisi gnezdilk smo na otočkih lagunarnega dela naravnega rezervata zabeležili rekordno število gnezdečih parov navadnih čiger. in sicer več kot 100 parov. Do začetka junija smo z barvnimi obročki opremili že več kot 120 mladičev navadne čigre. Letošnjo gnezditveno populacijo polojnikov ocenjujemo na 20 do 30 parov, z 10 do 15 gnezdečimi pari pa sta zastopana rdečenogi martinec in mali deževnik. V laguni naravnega rezervata že tretje leto zapored gnezdi tudi mala čigra. V letošnjem letu smo potrdili vsaj štiri gnezdeče pare te vrste.

Več fotofgrafij bo objavljenih na FB stran: https://www.facebook.com/skocjanskizatok