Domov > Novice > Morska pena

Morska pena

V začetku tega tedna (5.11.) smo na socialnih omrežjih opazili objavo, v kateri ste obiskovalci zaskrbljeno opozarjali, da se morska voda, ki priteka v Škocjanski zatok skozi morski kanal, “sumljivo” peni.

Nemudoma smo kontaktirali pristojne strokovnjake iz Morske biološke postaje v Piranu (MBP, NIB) in jih povprašali za mnenje. Odvzelo se je tudi vzorec vode, ki bo šel v najdaljne laboratorijske analize.

Strokovnjaki z Morske biološke postaje poudarjajo, da je pojav morske pene večinoma naravnega izvora in le redko povezan z onesnaženjem. Penjenje morske vode nastane zaradi povečanih vsebnosti raztopljenih organskih snovi (beljakovine, sladkorji, lipidi…), ki podobno kot detergenti prispevajo k manjši površinski napetosti vode; vetrovi in valovanje morja pa povzročajo mešanje vode z zrakom in tvorbo mehurčkov.

Penjenje morske vode ob vstopu v polslano laguno Škocjanskega zatoka. Foto: Borut MozetičPenjenje morske vode ob vstopu v polslano laguno Škocjanskega zatoka. Foto: Borut Mozetič

Strokovnjaki povzemajo: “Raziskave pojava penjenja morja kažejo, da je glavni izvor organske snovi odmrli fitoplankton (mikroskopsko majhni organizmi, ki kot vir energije za rast in razmnoževanje izkoriščajo sončno svetlobo). K nastanku pene prispevajo še razgradni produkti kopenskih rastlin, izločki makrofitskih alg in fitoplanktona kot tudi površinsko aktivne snovi odpadnih voda. Kvaliteta in koncentracija raztopljene organske snovi vpliva na konsistenco, kvaliteto in obstojnost pene. V sami peni opazimo tudi povečano vsebnost anorganskih in organskih delcev (npr. fitoplanktonskih celic), ki vplivajo na njeno obarvanost.”