Domov > Novice > KRAVJA ČAPLJA Bubulcus ibis

KRAVJA ČAPLJA Bubulcus ibis

Prvo kravjo čapljo Bubulcus ibis smo na območju Naravnega rezervata Škocjanski zatok opazovali 9. aprila 2008. Pred tem datumom so bili posamezni osebki kravje čaplje (vedno je šlo za odrasle osebke), v Sloveniji opazovani le v Krajinskem parku Sečoveljske soline.

Od leta 2009 se kravje čaplje v Škocjanskem zatoku  redno pojavljajo v času spomladanskega in jesenskega preleta. Redno pojavljanje kravjih čapelj lahko pripišemo tudi dejstvu, da smo konec leta 2008 na območje Bertošle bonifike naselili prve pašne živali, ki nam s pašo pomagajo pri upravljanju z vegetacijo sladkovodnega dela naravnega rezervata. Za razliko od drugih vrst čapelj, ki se večinoma prehranjujejo z ribami, plazilci in dvoživkami, imajo namreč kravje čaplje na svojem jedilniku veliko raje žuželke, ki jih pobirajo izpred gobcev in nog kamarških konj in podolskega goveda.

V zimi 2012/13 pa smo prvič zabeležili pojavljanje kravje čaplje tudi v času prezimovanja (3.12.2012 in 9.1.2013), v letošnji zimi pa so trije odrasli osebki stalno prisotni. V obdobju od leta 2008 smo tako zabeležili že več kot 60 opazovanj kravje čaplje, 20.11.2013 pa smo opazovali kar 6 osebkov hkrati.

Kravja čaplja (Bubulcus ibis), foto: Mirko Kastelic