Domov > Novice > Ali ste vedeli, da so naši konji🐴 »bosi«?

Ali ste vedeli, da so naši konji🐴 »bosi«?

To pomeni, da niso podkovani oz. na kopitih nimajo pričvrščenih podkvic.
Zakaj se konja podkuje? Konji, ki se veliko gibljejo po trdih terenih, kot je makadam, asfalt ali kamnit teren, si obrabijo kopita bolj kot naravno, postanejo občutljivi in težje hodijo. Včasih so konje podkovali za delo, danes se kuje predvsem športne konje.

Na močvirnem terenu, domačem okolju kamarških konj, kot je naš Škocjanski zatok, se konjem ugrezne tudi do 50 cm globoko v tla😮, zato bi si podkvice kaj kmalu »sezuli«. Bosi konji (ang. barefoot) pa bolje čutijo svoje telo, vedo, kam stopajo (tako kot mi, ko poleti bosi hodimo po kamniti plaži, po gozdu …) in imajo bolje prekrvavljeno telo.

Ali ste vedeli, da so kopita enaka našim nohtom💅? Neprestano rastejo. V naravi, z mešanim mehkim in trdim terenom, si jih sami enakomerno brusijo, pri udomačenih konjih pa mi poskrbimo, da so kopita zdrava in pravilno oblikovana.

Naša čredica kamargov si kopita oblikuje med gibanjem na močvirnih pašnikih in po trdem terenu (ograda, učna pot), občasno pa za dodatno brušenje in oblikovanje poskrbi naš kovač Marko🙋‍♂️. Pred kratkim je prišel na »obisk« in prvič sta dogodku prisostvovala tudi žrebička Aco🐴 in Brin🐴, ki sta radovedno opazovala in spoznavala svojega bodočega »konjskega pedikerja«😍.

Pedikura :)