Domov > Novice > 17. Slikarski Ex-Tempore

17. Slikarski Ex-Tempore

V petek 17. marca 2023 je na območju Naravnega rezervata Škocjanski zatok potekal slikarski Ex-Tempore. Obeležili smo ga že 17. leto zapored, na njem pa je tokrat sodelovalo 7 osnovnih šol Obalno-kraške regij, ter Likovno društvo Solinar iz Pirana in Društvo likovnih ustvarjalcev Vrtnica iz Portoroža. Dogodek smo tudi letos organizirali in izvedli v sodelovanju z OŠ Elvire Vatovec Prade v sodelovanju z DLPP. Pomladni Škocjanski zatok je sprejel 44 likovnih ustvarjalcev, ki so v naravi našli navdih za svoja dela, s katerimi so poleg »Naše naravne dediščine« obeležili tudi Svetovni dan voda (22. marec). Dogodek je potekal v duhu medgeneracijskega likovnega ustvarjanja.

Sprejemu pred centrom za obiskovalce in kratki uvodni predstavitvi rezervata so sledili še tehnični napotki za ustvarjanje. Učenci so bodisi na opazovališčih bodisi ob učni poti našli vsak svoj motiv in sebi najljubše mesto za ustvarjanje (pod milim nebom). Ob sončnem in rahlo vetrovnem vremenu je proces ustvarjanja spremljalo regljanje žab in ptičje petje, ki ga v teh dneh lahko slišimo prav v vsakem kotičku Škocjanskega zatoka. Kot je poudarila glavna organizatorka dogodka Ksenija Pfeifer, prof. likovne umetnosti je vsak svoj unikum, tako je z veliko navdušenja in različnimi slikarskimi tehnikami nastalo 44 edinstvenih del, ki smo jih letos razstavili kar na prostem, pred centrom za obiskovalce. Vsi udeleženci, ki so s svojimi deli počastili našo malo zeleno oazo na pragu mesta Koper, so na podelitvi ob zaključku dogodka prejeli priznanja za udeležbo.

Dela nadobudnih likovnih ustvarjalcev bodo na OŠ Elvire Vatovec Prade v avli na ogled do maja 2023 in nato potujejo na druge sodelujoče šole.

17. slikarski Ex-Tempore, podelitev priznanj, foto: Bia Rakar17. slikarski Ex-Tempore, podelitev priznanj, foto: Bia Rakar